Rekreacija

FOTO: Vedro u 2017.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Vedro u 2017. – Broj članova Udruženje za podršku i razvoj planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ iz Zenice u 2017. godini je bio 106, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 20 članova. Ukupno je organizovanih 15 izleta tokom 2017. godine, sa 972 učesnika te tri ture Zeničkih Horizonata sa 421 učesnika, što je ukupno 1393 učesnika Vedrove kolone. Kako je Udruženju „Vedro“ najvažnija sigurnost njegovih članova i učesnika, prije svakog izleta na planinu na koju se prvi put vode učesnici, odrađene su izvidnice, kako bi se napravio plan izleta i učesnici upoznali sa pojedinostima. Pored navedenih izleta Udruženje „Vedro“ se priključilo i izletima organizovanim od strane drugih društava, kao što su: Pješačenjem do zdravlja (Smetovi), Stazom Kikijevog osmijeha i Slet planinara Bosne i Hercegovine.

Nova planinarska 2017. godina je započela potragom za Vučkom na olimpijskoj ljepoticiJ ahorini, koja je 55 učesnika Vedrove kolone svojom ljepotom i bjelilom ostavila „bez komentara“. Posjećen je najviši vrh Jahorine, Ogorjelica 1916 mnv. Svježi utisci se pomalo pomiješaše sa onim duhom iz 1984. godine, kada je Jahorina, pored Bjelašnice, Trebevića i Igmana bila komadić planete na kojem se slavio praznik mladosti i sporta i koji je reflektovao sport čija je glavna uloga bila učvršćivanja mira, prijateljstva, jedinstva i razumijevanja među narodima.

Narednog mjeseca 77 učesnika Vedro kolone nastavilo je planinarsku avanturu od sela Dusine, Fojnica, kroz idiličnu šumu, do doma Pogorelica u kojem je proveden ostatak dana, s obzirom da je zbog velikih nanosa snijega odgođen uspon na najviši vrh Kozice 1437 mnv.

Nedugo zatim, u mjesecu martu, vesela družina od 85 nasmijanih lica se uputila ka zanosnoj, romantičnoj i dirljivoj Majevici, planini koja je sebi izabrala sjevero-istok Bosne i Hercegovine i tamo, između Semberije, Posavine i Tuzlanske kotline, pružila svoje divne padine sa mirisnom vegetacijom u obliku bukove i hrastovo-grabove šume. Bila je to još jedna divna nedjeljna priča ispisana jezikom prirode.

U periodu od marta-aprila je četvrtu godinu zaredom realizovan projekat Zenički horizonti, koji je bio prekretnica mnogih Zeničana da naprave prve planinarske korake, da uključe svoje porodice i upoznaju Zenicu sa četiri strane svijeta. Da je ovakav projekat potreban Zenici dokazuje broj učesnika sa tri etape Zeničkih horizonata 421, a četvrta tura se nije mogla realizovati zbog loših vremenskih uslova.

Udruženje „Vedro“ je odlučilo svoje članove nagraditi malo drugačijim izletom, ovaj put ne na planinu nego u najljepše dijelove Hercegovine. Tako je krajem aprila na jedinstveni pohod u susret Hercegovini krenuo 51 učesnik. Na tom pohodu je posječeno nekoliko atraktivnih lokacija među kojima je najatraktivnija pećina Vjetrenica, dom 200 različitih životinjskih vrsta i pećinskog nakita: stalagamiti, stalaktiti, sige u obliku sača i nišana, brojne dvorane te jezera čije su površine poput blistavih ogledala, koja je učesnike ostavila bez daha. Nakon pećine posjećen je Stolac i Stari grad Vidoški, zatim još jedna jako zanimljiva lokacija nekropola stećaka Radimlja, sa 133 stećka, te u večernjim satima Mostar i njegov simbol Stari most. Prvo odredište narednog jutra je bilo Vrelo bune i Tekija, zatim se pohod nastavlja prema predivnom vodopadu Kravice i završava u Počitelju, tvrđavi iz srednjeg vijeka. Taj jedinstveni pohod je začinjen posjetom, uvijek lijepom, Konjicu.

U maju je tradicionalno organizovan uspon na kameni vrh Vošac, Biokovo, samo ovaj put kroz mrak, hladnu kišu i maglu. Zanimljivo je da većina Makarana ne doživi uspon na Biokovo po mraku, a kolona Vedraša od 40 članova, je uradila i više od toga.

Nakon duže pauze, u mjesecu julu je uslijedila neobična avantura za 59 učesnika na planini Kamešnici. Avantura je bila neobična kako zbog ljepote šuma i bogatstva vodom planine Kamešnice, tako i zbog burnih oblaka, kiše i leda koji su omeli kolonu Vedraša ka usponu na vrh Konj.U potrazi za novim avanturama, prirodnim ljepotama i novim poznanstvima, kolona od 85 Vedraša, 23. julskog nedeljenog jutra krenula je u susret prelijepoj Treskavici. U osvajanju Treskavice, Treskavica je osvojila učesnike svojom ljepotom, prostranstvom, šarenim i raznovrsnim cvijećem, Velikim jezerom, te na koncu netaknutom prirodom.

Krajem avgusta je uslijedila prava, nezaboravna avantura za 60 učesnika na najljepšu planinu Zelengoru. Zelengora je poznata po svojim jezerima, a na pohodu je posjećeno Crno i Bijelo jezero, a kristalno čista voda je učesnicima pružila osvješenje i kupanje. Dio nezaboravne avanture je bilo i spavanje u Lučkim katunima, te narednog dana i uspon na najviši vrh Zelengore, Bregoč i na vrh Treskavac. Nakon nekoliko pohoda na udaljenije planine, kolona Vedraša se odlučila posjetiti jednu za koju se manje zna a Zeničanima je tako blizu. Tako je kolona od 55 učesnika 10.09.2017. godine krenula put Tvrtkovca, planine a i istoimenog vrha, čija nadmorska visina iznosi 1305 mnv. Iako je za taj dan najavljeno oblačno vrijeme, dan je osvanuo topao i sunčan te koloni pružio priliku da doživi Tvrtkovac u njegovom najboljem ruhu.Jedno hladno oktobarsko jutro 74 učesnika Vedro kolone je pozdravilo i sa željom da provede još jednu avanturu u okrilju prirode, se uputilo ka jugu i prirodnoj bosanskohercegovačkoj granici i kršnoj planini Raduša, vrhu Idovac (1956 m.n.v.) .

Udruženje ˝Vedro˝ u saradnji sa Gradom Zenica realizovalo je projekat pod nazivom ˝Hodaj˝ koji je obuhvatao 5 pješačko-planinskih tura: U Travnik na ćevape, Zvijezda, Sa VEPRA na PLANE, Vlašička Gromila, Posjeta PD Bobovac – PD Bočica, gdje samo zadnja tura nije realizovana u 2017. godini i ista je prebačena za januar 2018. godine. Zbog vremenskih neprilika neke ture su izmijenjene, pa je tako Zvijezda zamijenjena za još atraktivniju ali ne tako poznatu planinu Budoželje, Vepar je zamijenjen sa Smetovima, a Vlašička Gromila sa tradicionalnom Vedro Snow Patrol avanturom. Ideja vodilja kroz projekat jeste da aktivnosti budu dostupne što većem broju zainteresovanih bez dobnih, spolnih i ekonomskih ograničenja. Aktivnostima koje promovišu zdrav način života, volonterizam, kao i programima za korisno ispunjavanje slobodnog vremena doprinosi se održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja; povećanju ponude turističko-sportskih aktivnosti i osvještavanja domaćeg stanovništva o ponudi i ljepotama koje nudi Bosna i Hercegovina. Tako je na turi zvanoj „HODAJ #1/U Travnik na ćevape“ u koloni bilo 61 učesnik, na turi „HODAJ #2|Posjeta nekropoli stećaka u selu Budoželje i šetnja istoimenom planinom“ 64 učesnika, „HODAJ #3|Smetovi“ 38 učesnika i „HODAJ #4|Vedro Snow Patrol avanturom“ sa 75 učesnika.

Pored navedenih planinarskih tura Vedro kao Udruženje za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma provodilo je i druge aktivnosti na promociji zdravog načina života, kao što je tradicionalno obilježavanje „Global Running Day“ – “Svjetskog dana trčanja”, organizovanjem rekreativnih utrka u dužini od 2 i 5 kilometara. Uprkos ružnom vremenu koje je bilo tog julskog dana i ovaj mali projekat je podržalo 90-tak učesnika. Još jedna aktivnost koju je Udruženje ˝Vedro˝ realizovalo je formiranje Sekcije „Zenica trči“ u okviru Udruženja, koja ima za cilj promociju rekreativnog trčanja, aktivnog načina života te promocija Zenice kao sportskog centra. Prvi projekat Sekcije „Zenica trči“ je započet u 2017. godini a realizovat će se u 2018. godini, a radi se organizovanju Utrke „PRVI ZENIČKI NOĆNI CENER“.Kako je cilj Sekcije „Zenica trči“ promocija rekreativnog trčanja organizovani su i zajednički odlasci na utrke u Sarajevo, Metković, Travnik, Zagreb, a masovnost grupe trkača koja posječuje utrke je dokaz da se trkačka zajednica Zenice širi, na što je Vedro ponosno.

A ono na šta je Vedro posebno ponosno je 7 registrovanih planinarskih vodiča A kategorije sa kojima ulazi u 2018. godinu.Naime, dana 09.12.2017. godine u organizaciji Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine, u prisustvu komisije za vodiče PSFBiH, koju čine gospodin Mirza Ažderović, gospodin Željko Knez, gospodin Ermin Lipović, gospodin Redžep Grabus i gospodin Miralem Husanović, članovi grupe Vedro Extreme tima Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „Vedro“ Zenica: Ilma Šakić, Iva Pravdić, Adilović Haris, Omić Emir, Hrustanović Kenan, Senad Čaušević i Durmić Almir uspješno su položili ispit za vodiče ˝A˝ kategorije.

Takođe, naši članovi Udruženja su ove godine postigli izrazito velike rezultate penjajući se po mnogim vrhovima svijeta kao što su Dolomiti, Himalaji, penjanje na Musalu, Biokovo itd itd.

Mi se nadamo da smo sa svojim radom u 2017. godini poboljšali život u našem gradu, razvili planinarstvo i sportski turizam i uljepšali svim svojim prijateljima život u Bosni i Hercegovini. Mi se nadamo i daljnjoj saradnji, pomoći u razvoju, zajedničkim izletima i Vašoj podršci.

VEDRO NAM BILO I U 2018. GODINI.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno