Zabava

Foto: Vedro pohod na Vlašić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U organizaciji Udruženja za razvoj i podršku planinarstva i sportskog turizma „VEDRO“ iz Zenice, posljednje nedjelje u januaru realizovan je „Zimski uspon na Vlašić“. Na polaznoj tački ture okupio se fascinantan broj od stotinu planinarki i planinara, koji su željeli uživati u vlašićkim visovima. Gusta magla, mećava i desetak podioka ispod nule na Celzijevoj skali učinili su ovu, inače laganu turu, izuzetno izazovnom.

Planirana ruta je bila Raskršće ka Devečanima – Paljenik – Devečani – Raskršće, no zbog nepovoljnih vremenskih uslova koji su vladali na Vlašiću i otežavali kretanje dugoj „VEDRO-voj“ koloni, organizator i pratioci, Gorska služba spašavanja Zenica, odlučili su izmijeniti rutu, te se uputiti direktno ka planinarskom domu „Jusuf Pečenković“ na Devečanima. Nakon jednosatnog boravka, kolona se okrenula za 180° i vratila na plato Galice, šibana ledenim vjetrom i praćeni gustom maglom. Bez povreda su autobuskim prijevozom stigli na Babanovac, a grupa od dvadeset najupornijih se pješke vratila na Babanovac, uživajući u sniježnoj idili Harambašinih Voda.

Koliko je uspon bio interesantan, privlačan i izazovan, govori podatak da se među stotinu učesnika našlo članova zeničkih planinarskih društava „Tajan-Lisac“ i „Poštar“, kakanjskog „Bobovac“, visočkog „Visočica“, te sarajevskih „Avantur“, „Aerodrom Sarajevo“, „Visočica“, „Igman“, „Vratnik“, „Mošćanica“, „Željezničar“, „Energoinvest“ i naravno, matičnog, Udruženja planinara „VEDRO“ iz Zenice, što je broj od 13 (trinaest) društava, kakav nije zapamćen u organizaciji jednog planinarskog društva, a da nije slet i slična manifestacija. Pored svih navedenih planinara iz raznih planinarskih društava moramo se zahvaliti i GSS Zenici koja je zajedno sa nama napravila jedan zavidan kvalitet u koloni a zahvaljujemo se i svim ostalim članovima i ljubiteljima prirode koji su sa nama proveli hladnu, maglovitu i sniježnu nedjelju.

Filozofija Udruženja planinara „VEDRO“ je postala općeprihvaćena u planinarskoj zajednici mlađih osoba, no sve joj sve više priključuju i osobe koje traže kretanje, dinamiku, rekreaciju i zdravo okruženje uz poštovanje prema planini. Pozivaju se svi koji traže ove elemente da se priključe Udruženju i promijene pogled na planinu, planinarenje i planinare.

Naredni izlet u organizaciji Udruženja jeste projekat podsjećanja na XIV olimpijske igre održane u Sarajevu 1984. godine, a destinacija je prelijepa olimpijska ljepotica Jahorina.

Sve informacije u vezi ovog i narednih izleta, planovima, članstvu i sličnom, zainteresovani mogu dobiti na www.vedro.ba, www.facebook.com/vedro.ba, [email protected], te svakog utorka i četvrtka od 17:00 do 19:00 u prostorijama Udruženja u Zenici, u zgradi Doma mladih (UMCOR) na adresi Jalijski put 5, prvi sprat.

SVI STE VEDRO DOBRODOŠLI!
tekst i foto: PR Udruženja planinara „VEDRO“
Afan Abazović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno