Zenica

FOTO: Uprava policije MUP-a ZDK partner u Programu “Povećanje sigurnosti u školama”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas, 27.09.2022.godine, u Hotelu “Zenica” u Zenici, u organizaciji Insituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica održan je stručni skup u okviru Programa “Povećanje sigurnosti u školama” gdje su predstavljene smjernice za rad sekcije prve pomoći te potpisana zajednička Izjava o partnerstvu između predstavnika Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Crvenog križa Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona.

Prilikom obraćanja učesnicima skupa, policijski komesar Rusmir Šišić je naglasio da se radi o specifičnom projektu i inovativnom pristupu, gdje policijski službenici i zdravstveni radnici djeluju prema najosjetljivijoj kategoriji društva, a sve u cilju preventivnog djelovanja na osiguranju zdravlja i sigurnosti djece i omladine.

Obzirom da su djeca žrtve krivičnih djela i prekršaja, kroz ovakav proaktivan pristup, pored unapređenja fizičkog i mentalnog zdravlja djece i omladine, fokus će se staviti na prevenciju vršnjačkog nasilja, nasilja u porodici, cyber kriminala i svih drugih vidova nedozvoljenog ponašanja u kojim posljedice mogu snositi djeca i maloljetnici.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona će biti partner te  će prihvatiti svaku inicijativu kao i projekat predložen od strane drugih institucija i subjekata u društvu, koji u svojoj konačnici imaju za cilj poboljšanje i unapređenje sigurnosti ljudi, u ovom slučaju djece.

Na kraju je izlaganja, policijski komesar je zaključio da je Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, zahvaljujući proaktivnom pristupu i izraženom senzibilitetu za ovu vrstu problematike, u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, sprovela značajane projekte, koji će uvesti jedan novi kvalitet u postupanju i djelovanju policijskih službenika, ne samo u kontekstu povećanja sigurnosti djece u školama,  nego i općenito poduzimanja mjera na prevenciji i dokumentovanju nedozvoljenih i negativnih ponašanja u kojim žrtve mogu biti djeca.

Također je izrazio uvjerenje da će ovaj i drugi slični projekti rezultirati dobrim efektima i otvoriti neke nove mogućnosti za razvijanje dobrih praksa i procedura.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno