Zenica

FOTO: Ugovori sa učenicima romske nacionalnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Ugovori sa učenicima romske nacionalnosti – Danas je u maloj sali Gradske uprave upriličeno potpisivanje ugovora sa devet učenika romske nacionalne manjine u okviru projekta “Inkluzija Roma kroz obrazovanje i socio-ekonomsku podršku 2017-2019 koji provodi Asocijacija za razvoj LEDA u saradnji sa Caritasom Švicarske.

Projekat je počeo 2013. godine a glavni cilj projekta je kvalitetno obrazovanje u Bosni i Hercegovini i inkluzija Roma kroz obrazovanje i socio-ekonomsku podršku. Provodi se u osnovnim i jednoj srednjoj školi na području tri općine Zeničko-dobojskog kantona i to: Zenica, Zavidovići i Kakanj.

Aktivnosti koje se realizuju kroz ovaj projekat su: realizacija dopunskih i dodatnih časova, realizacija časova profesionalne orijentacije, podrška odraslim Romima u dokvalifikaciji/profesionalnom osposobljavanju, savjetovanje i podrška od strane socijalnog radnika i Rom medijatora te rad sa nastavnicima/roditeljima i socio-ekonomska podrška u vidu prehrambeno-higijenskih paketa za najugroženije porodice.

Stipendisti su izabrani na osnovu Javnog konkursa za odabir korisnika stipendija i utvrđenih kriterija, a mjesečni iznos pojedinačne stipendije je 80,00 KM.

Oni su ovom prilikom rekli kako im stipendija znači jako puno jer će njima i njihovim roditeljima koji su uglavnom nezaposleni sigurno olakšati pokrivanje troškova školovanja.

Grad Zenica kontinuirano radi na poboljašnju života Roma. Tako je pored stambenog i socijalnog zbrinjavanja romskih porodica, u julu ove godine uz pomoć gradske uprave otvorena kancelarija Udruženja nacionalnih manjina koja će pružati podršku ranjivim kategorijama stanovništva.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno