Ostali sportovi

FOTO: U Zenici otvoren 24. uskrsni šahovski turnir „Zenica 2023“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Zenici otvoren 24. tradicionalni međunarodni uskrsni šahovski turnir „Zenica 2023“. Na njemu učestvuje 87 šahista i šahistkinja iz Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Danske, Austrije i BiH, među kojima su i 3 velemajstora (GM), 7 internacionalnih majstora (IM), te  9 FIDE majstora (FM), što govori da je turnir veoma jakog rejtinga.

Direktor turnira Darko Popović prvi se obratio prisutnim sa historijatom ovog tradicionalnog Napretkovog turnira i najavom 24.uskrsnog turnira. Prisutnim su se obratili i don Davor Topić, župnik u crkvi Svetog Josipa, koji je i otvorio turnir, te IA Mirza Miralem, jedan od sudija turnira. Turnir se održava u velikoj dvorani Hrvatskog doma “Kralj Tomislav” u Zenici.

Organizator turnira je Šahovski klub “Napredak” iz Zenice. Turnir će se igrati po Švicarskom sistemu, FIDE varijanta u 9 kola, kompjutersko parovanje. Tempo igre je 12 minuta plus tri sekunde po igraču do kraja partije na pad zastavice, uz primjenu pravilmika FIDE za partije sa ubrzanim tempom. Turnir će se rejtingovati kod FIDE.

Ukupni nagradni fond je 3.500,00 KM i biće podijeljen na osam šahista za redovne i specijalne nagrade. Planirane su i specijalne nagrade za najuspješnije igrače do 2.000 ELO poena, do 2200 ELO, kao i za najuspješnije juniora (od 2004.god.), najuspješniju šahistkinju i najuspješnijeg igrača iz šahovskog kluba „Napredak“ Zenica.

Direktor turnira je Darko Popović, glavni sudija IA Miro Marjanović, a sudije IA Mirza Miralem i KA Darko Jozić. Prije početka turnira svim prisutnim podjeljena su tradicionalna uskršnja jaja. O rezultatima sa turnira obavjestit ćemo vas po završetku partija devetog kola.

Tekst i foto galerija Ekrem ImamovićStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno