Ostali sportovi

FOTO: U Zenici održane 17. atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle subote, 24.07.2021.godine, u Zenici na Atletskom stadionu Kamberovića polje, održane su 17. atletske sportske igre paraplegičara i oboljelih od dječije paralize (PODP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), saopštavaju iz PODP Zenica. Takmičenje se odvijalo po lijepom vremenu, postignuti su zavidni rezultati, a zasluge pripadaju višestrukim prvacima u tim disciplinama i najboljim sportistima i sportistkinjama u invalidskom sportu.

Na takmičenju bile su zastupljene discipline u atletskom višeboju (disk, koplje, kugla, čunj), trkama u mehaničkim invalidskim kolicima 100, 200 m te šahu. Učešće je uzelo više od 50 takmičara iz četiri opštine i grada kantona – Zenica, Žepče, Zavidovići i Doboj jug. Na samom početku sa minutom šutnje odata je počast Elviri Bešliji (bivša generalna sekretarica Saveza PODP FBiH; nap.a.), koja je bila veliki borac za prava osoba sa invaliditetom, a prije zvaničnog otvorenja igara takmičare su pozdravili i uputili im nekoliko riječi predsjednik Udruženja PODP Zenica, Harun Aliefendić i v.d.. generalni sekretar Saveza PODP FBiH, Albert Dodik. Čast da otvori ovogodišnje igre je pripala predsjedniku Udruženja PODP Zenica, Harunu Aliefendiću.

Rezultati trke na 100m u muškoj konkurenciji, bili su sljedeći:

100m T-53

  1. Srećko Jorgić, Žepče
  2. Ferid Fazlić, Zenica
  3. Salko Omerašević, Zavidovići

100m T-54,55

  1. Marinko Jukić, Žepče
  2. Mujo Adilović, Zenica
  3. Edin Ćolić, Žepče

U atletskom višeboju u ženskoj konkurenciji izdvajamo imena koja su dominirala u svojim kategorijama:

  1. Melisa Husejnović, Zenica – F-51, drugo mjesto čunj, prvo mjesto disk
  2. Sefija Topalović, Zenica – F-53, prvo mjesta u bacanju kugle, diska i koplja
  3. Ljilja Slišković, Žepče – F-54, drugo mjesto u bacanju kugle i koplja
  4. Subhija Hodžić, Zavidovići – F-56, prvo mjesta u bacanju kugle, diska i koplja

U atletskom višeboju u muškoj konkurenciji, izdvajamo imena koja su dominirala u svojim kategorijama:

  1. Edib Skulić, Doboj-jug – F-53, prvo mjesto disk, drugo mjesto kugla
  2. Muzafer Hrustić, Zenica – F-53, prvo mjesto u bacanju kugle i koplja
  3. Zahid Žuna, Zenica – F-37, prvo mjesto u bacanju kugle i diska.

Pobjednik u šahu ja dugogodišnji šampion Halid Bajramović, Zenica a drugo i treće mjesto osvojili su Jas Advan Arifović, Doboj jug i Muamer Telalović, Nemila.

-Svečanost podjele diploma i medalja učesnicima je realizovana uz osvježenje i zakusku u jednom od Disability Friendly objekata – Hotelu Zenica. Zahvaljujemo se Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Gradu Zenica, te našem redovnom sponzoru igara, kompaniji BH Telecom kao i drugim donatorima uz čiju smo podršku uspjeli organizirati igre kojima su svi učesnici bili zadovoljni i uživali u sportskim nadmetanjima i međusobnom druženju.

Značaj igara i njihova tradicija su podstrek da osobe sa invaliditetom napokon dobiju nepohodnu podršku od svih nivoa vlasti u zakonskim okvirima -, kažu u svojoj objavi iz PODP Zenica, domaćina i organizatora ovih igara.

E.Imamović; Foto galerija PODP Zenica

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno