Zenica

FOTO: U Zenici održan program za djecu Palestine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U prepunoj sali Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici održan je program posvećen djeci Palestine – Gaze.

U programu su učestvovala djeca iz Obdaništa „Sindibad“ Zenica, učenici zeničkih osnovnih škola „Mak Dizdar“, „Hasan Kjafija Pruščak“ te učenici Druge gimnazije Zenica, škola MAARRIF, Prva bošnjačka gimnazija iz Sarajeva, Richmond Park Schools Tuzla i Vijeće mladih Konjic.

Glavni organizator programa je “Dobročinstvo BiH” dok su suorganizatori: Obdanište “Sindibad” Zenica, OŠ “Hasan Kjafija Pruščak” i “Mak Dizdar” Zenica, Druga gimnazija Zenica.

Poruke podrške uputili su osnovci iz Zenice, Tuzle i Sarajeva i srednjoškolci iz Sarajeva.

Djeca su sa svojim nastavnicima i odgajateljima priredila program svojim vršnjacima iz Gazi koji već nekoliko mjeseci bez prestanka žive u stalnoj opasnosti po život uzrokovanim cionističkim bombardovanjem i ubijanjem civila.

Bitno je napomenuti da je za protekla nepuna tri mjeseca u Gazi ubijeno više od 20.000 civila od čega su više od 6.000 nevino ubijene djece.

Bosanska djeca su prije skoro 30 godina proživljavala sličnu sudbinu djece Gaze i iz tog razloga su najpozvanija da se solidarišu sa svojim malim prijateljima koje svakodnevno ubijaju nemilosrdni ljudi sa puškama i bombama koje uništavaju njihove domove.

Devedesetih godina stradala su naša djeca, prije desetak godina stradala su djeca Sirije, prije nekoliko godina djeca Ukrajine, a sada stradaju djeca Palestine. Kome su djeca kriva?

Ovo je bila poruka djece okupljene danas u Zenici.

Ovom programu u Zenici prisustvovao je veliki broj djece sa svojim roditeljima, a pridružili su im se i njihovi vršnjaci iz Busovaće, Kaknja, Zavidovića. Sarajeva, Konjica i drugih gradova iz Bosne i Hercegovine.

Ideja je krenula iz Obdaništa “Sindibad” , podržali smo je mi iz “Dobročinstva”, a onda su se uključili ostali, kaže Midhat Kasap potpredsjednik Upravnog odbora “Dobročinstva” čiji je direktor dr. Hajrudin Šahić.

Među posjetiteljima bili su i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoora, predsjednik Palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Majjed Maarouf, bosansko-palestinski doktor koji je nedavno stigao iz Gaze dr. Abdelhakim Gouda te nekoliko djece koja su iz Gaze premještena u Bosnu i Hercegovinu.

Vidjeli smo i čuli nekoliko poruka djece iz Bosne i Hercegovine upućeno djeci Gaze.

Emotivnu poruku dječaka iz Gaze prisutni u BNP-u Zenica ispratili su gromoglasnim aplauzom i sa suzama u očima.

Na samom kraju programa mališanima iz Gaze njihovi vršnjaci iz BiHsu podijelili veliki broj poklona i zagrljaja punih saosjećanja i topline.

Ovqj program završen je sa stihovima Midhata Kasapa:

GAZA ZOVE

Gaza hropti,
Gaza klikće,
Gaza viče,
Gaza zove.
Svijetu šalje:
žestok, snažan,
krvav huuuk

Bilal Isaković/IMLTV.PRESS



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno