Zenica

FOTO: U Zenici obilježen Svjetski dan čišćenja

Svjetski dan čišćenja okupio je ove godine 18. septembra u globalnoj, ekološkoj akciji čišćenja volontere iz 180 zemalja svijeta u zajedničkoj ideji da očiste planetu od nepravilno odloženog otpada. Jedna od tih zemalja je i Bosna i Hercegovina.

Velika akcija čišćenja provodi se na 30 lokacija širom naše zemlje, a aktivnost u  Gradu Zenici provodi i koordinira Centar za mlade INPUT. U akciju se uključilo 50 volontera, a akciji su se odazvali učenici sa profesorima iz Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, Srednje medicinske škole, Prve gimnazije, članovi iz Centra za mlade INPUT.“ Krenuli smo ispred lokacije Turske česme i čistili smo duž rijeke Bosne. Prikupljeno je oko 20 vreća smeća i mi smo tim rezultatom jako zadovoljni. Nadam se da smo, zajedno s mladim ljudima, na pravi način obilježili Svjetski dan čišćenja „ navodi Adi Salčinović, predsjednik Centra za mlade INPUT.

Cilj Svjetskog dana čišćenja nisu samo čistiji gradovi, parkovi, plaže i šume, nego i pomak ka boljem upravljanju otpadom i podizanje svijesti na lokalnom i globalnom nivou o problemu otpada i hitnosti njegovog rješavanja.

Svjetski dan čišćenja u Bosni i Hercegovini podržali su specijalni partneri projekta Europska Unija u BiH i Olimpijski komitet u BiH. Zlatni sponzori ove akcije su Eko život d. o. o. i Ina i Energopetrol, dok su ostali partneri projekta Vlada Kantona Sarajevo, UN volonteri, Toyota i Ožujsko.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: