Zenica

FOTO: U Zenici obilježen Dan pobjede nad fašizmom

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Povodom obilježavanja 9.maja, Dana pobjede nad fašizmom, danas u 11 sati položeno je cvijeće i vijenci na spomen kosturnici palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici.

Dan pobjede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Rat je konačno završen nekoliko mjeseci kasnije, kapitulacijom carskog Japana. Kako je ovaj trenutak veoma značajno uticao na izgled Evrope u budućnosti, današnji dan se obilježava i kao Dan Evrope.

Ovu manifestaciju je organizovalo Udruženje antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Grada Zenice i SUABNOR Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Prisutnim su se obratili Jasmin Dedić, predsjednik UABNOR-a Grada Zenica i Sretko Radišić, predsjednik SUABNOR-a ZDK.

Istaknuto je da za cijeli civilizovani svijet pobjeda nad fašizmom u II-om svjetskom ratu je jedan od najvažnijih datuma. To se odnosi i na našu državu BiH.

– U periodu Drugog svjetskog rata Jugoslavija je izgubila oko milion stanovnika, a od tog broja jedna trećina bila je stanovništvo Bosne i Hercegovine. Evropa je rekla nakon završetka Drugog svjetskog rata da se više nikad neće ponoviti fašizam, ali ovdje u srcu Evrope taj se fašizam se ponovo vratio u periodu 1992.-1995. godina. Mi smo se danas okupšili da bi na jedan dostojanstven način odali počast svim poginulim borcima -.

-Pobjediće antifašizam i uvijek dobro pobjeđuje zlo. Građani, istorija nas zove da gradimo bolju budućnost -, istakao je, između ostalog, Sretko Radišić.

Nakon toga delegacije su pozvane da polože cvijeće i odaju počast borcima koji su u antifašističkoj borbi dali svoj život za odbranu BiH od fašizma, te pozvane i na Kameni spavač kod Bosanke na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici da odaju počast žrtvama fašizma 92′-95′.

Tekst i foto galerija

E. Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno