Zenica

FOTO: U Zenici obilježen Dan oslobođenja- Moramo se probuditi s idejom antifašizma

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 77 godina antifašističke snage oslobodile su Grad Zenica, a danas su nakon polaganja cvijeća poslane poruke za potrebom postojanja ideje antifašizma kod građana BiH koja im je potrebna više nego ikada.

Polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima Papirna u čast boraca NOR-a te na Kamenom spavaču u čast žrtava proteklog rata, građani Zenice su obilježili 12. april – Dan oslobođenja Zenice.

Sve je počelo u noći sa 11. na 12. april, kada su partizanske jedinice iz Desete i 53. divizije i Jedanaeste krajiške divizije ušle u Zenicu i oslobodili je nakon četverogodišnje narodnooslobodilačke borbe protiv okupatora i pomagača.

Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca Zenice, je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u historiji Zenice te da je ideja antifašizma potrebnija više nego ikad.

“Fašizam se pojavio i uzei maha i mi moramo gajiti antifašizam. Svim silama i snagama se moramo boriti protiv fašizma. Ideja antifašizma postoji u historijskim mjestima u BiH i mi se trudimo da održimo taj kontinuitet. Narod treba shvatiti, nekad se to radilo revolucijama, a sada olovkom, da izaberemo prave ljude i da ne sanjamo o podjelama BiH koje nas vode u novo krvoproliće. Moramo njegovati NOB i sjećanje na ljude koji su dali svoje živote. Ljudi se boje novog rata, kupuju namirnice, ali moramo se probuditi”, kazao je Dedić.

Oni koji su danas prisustvovali polaganju cvijeća smatraju da se današnji datum do rata 1992. godine obilježavao dostojanstveno i imao veliki značaj, ali da je danas sve manje osoba na ovako velikim datumima.

Ivan Bilić, rođen je 1944. godine, godinu dana prije oslobođenja Grada Zenice, ističe da je 12. april prije zadnjeg rata bio najsvečaniji dan za Zenicu.

“Kao Zeničanin sam ponosan na ovaj datum i svake godine ga obilježavam zato što sam prije našeg rata 1992 – 1995. imao bolji život. Imao sam sve što sam mogao da imam i ovaj datum je danas ga mene simbol mog grada”, izjavio je Bilić te dodao da se ideja antifašizma nikada neće ugasiti.

Cvijeće na spomen-obilježjima položila su antifašistička udruženja, predstavnici Grada Zenice, udruženja šehida, boraca i RVI te političke stranke.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno