Kultura

FOTO: U Vranduku održana 11. likovna kolonija “Stara Bosna”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda, od 25. do 27.8.2023.godine, u drevnom gradu Vranduku održana je trodnevna 11.likovna kolonija pod nazivom „Stara Bosna“, koja je i ove godine i internacionalna, a posvećena je obilježavanju Dana Zeničko-dobojskog kantona. Kao i svake godine, organizuje se u povodu obilježavanja Povelje Kulina bana, a organizator je Galerija „Preporod“ Zenica.

Svoja djela umjetnici su stvarali u prostorima oko muzejske, Imamovića kuće u Vranduku.

Cilj likovne kolonije je bio kroz umjetnost prikazati hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine.

Svoju inspiraciju umjetnici iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske pronašli su u starim bosanskim kućama, ulicama i u tvrđavi Vranduk, čuvaru bosanske historije. Organizatori kažu da je cilj kolonije i više nego ispunjen.

Učesnici na 11.likovnoj koloniji u Vranduku bili su: Nejra Serdarević, Dženana Džana Šoše, Andrea Pucar, Adrijana Todorović Panjeta, Hazim Talić, Marica Kolak, Beisa Biberović, Velid Trkić, Dženan Jusić, Adisa Hasić Heldovac, Sead Bahtić, Danira Spahić, Ena Heco, Izet Spahović ( Dubrovnik), Ademir Panjeta (Dubrovnik).

O završenoj manifestaciji, predsjednica Galerije „Preporod“ Zenica, Amna Sofić, nam kaže:

– Dobro je sve prošlo, čak bolje nego prošle godine. Ovo je bila 11.likovna kolonija, koja je bila i internacionalna. Na likovnoj koloniji učestvovalo je 15 umjetnika iz Zenice, Travnika, Sarajeva, Bugojna, Čapljine, Zavidovica, Dubrovnika. Ove godine je na likovnoj koloniji  učestvovao i jedan vajar, Sead Bahtic, a jedan od umjetnika iz Dubrovnika (Ademir Panjeta) je radio magnete i izradio magnetiće Rovinja, Dubrovnika i Vranduka i povezao na svoj umjetnički način ova tri mjesta. Umjetnici su na svoj način prikazali hiljadugodišnju historiju Bosne i Hercegovine različitim motivima. Svaka slika ima svoju priču, a gledajući sve slike koje su nastale na ovoj likovnoj koloniji, predstavlja Bosnu i Hercegovinu u malom. Slike ostaju u fundusu Galerije “Preporod” Zenica i biće prikazane, do kraja godine, u više gradova BiH, ali i postoji mogućnost da postavka izložbe bude postavljena i u Splitu.

Umjetnica, Amna Sofic, inspirisana Vrandukom osmislila je suvenir koji je nazvala “Kamen Vranduka”. Suvenir će Galerija “Preporod” koristiti za poklon. Suvenir je napravljen od vrandučkog kamena i izljeven je u radionici vrijednog Vrandučanina, Zijada Čamdžića.

Galerija Preporod Zenica se zahvaljuje Nejri Serdarević, Semiru Sofiću, Amiri Hrustic, članovima Galerije „Preporod“ Zenica, te divnim mještanima Vranduka za pomoć pri organizaciji 11.likovne kolonije “Stara Bosna” (tetke Enisa i Naisa, Dževad Begić, efendija Ramiz Redžić i njegova hanuma, Hedija, Samira, Hasan).

Takođe, Galerija „Preporod“ Zenica se zahvaljuje medijima koji su medijski najavili i propratili tok realizacije 11. likovne kolonije „Stara Bosna“: FTV, FTV radio, TV Zenica, Zenicablog, Biserje, NN Naša riječ Zenica, FENA, Zenicainfo.

E.Imamović

Galerija Preporod/Amna Sofić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno