Biznis Zenica

FOTO: U toku obuka „POKRENI SVOJ POSAO“ u sklopu projekta „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Zeničkoj razvojnoj agenciji ZEDA d.o.o. u ponedjeljak, 19.09.2022.godine, počela je obuka “POKRENI SVOJ POSAO”,  za osamnaest kandidata koji su aplicirali na Javni poziv za učešće na obukama i dodjeli sredstava u okviru projekta  „iSKOraK – Partnerstvo za nova radna mjesta“. Učesnici edukacije proći će trodnevnu obuku na kojoj će, sa certificiranim trenerom od strane EU, naučiti osnove pokretanja vlastitog biznisa, kao i pisanja poslovnog plana.

Nosilac projekta je Grad Zenica, a lokalno partnerstvo, uz glavnog nosioca čine i Općina Breza, Zenička razvojna agencija ZEDA d.o.o., Zavod za zapošljavanje ZDK, dvije zeničke srednje škole te zenički privrednici. Cilj projekta je da osigura kreiranje i provedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od strane lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Po završetku obuke, najbolje poslovne ideje će biti izabrane za finansijsku podršku za pokretanje vlastitog biznisa. Sva eventualna neutrošena finansijska sredstva će biti prebačena za sljedeći ciklus edukacija koji se očekuje početkom sljedeće godine. Obuka se implementira u sklopu projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II) koji finansira Evropska unija (EU), a realizuje Međunarodna organizacija rada (MOR) u Bosni i Hercegovini (BiH).

Realizacijom ovog projekta bi se ostvario dugoročni održivi efekt procesa kreiranja institucionalne i sistemske podrške zapošljavanju mladih u Zenici i Brezi kroz stvaranje stimulativnog poslovnog okruženja, a koje će aktivno doprinositi povećanju novootvorenih poslovnih subjekata/radnih mjesta, ali i kontinuiranoj promociji mogućnosti prekvalifikacije u cilju povećanja šanse za zaposlenje, kao i razvoju poduzetništva i poduzetničkog obrasca ponašanja među nezaposlenim mladim ljudima  sa naglaskom na teško zapošljive kategorije. Od novih 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje u BiH se očekuje da uspješno razviju lokalne inicijative za zapošljavanje, te omoguće obuku i prekvalifikaciju za najmanje 1600 nezaposlenih osoba, te da će najmanje 600 osoba biti zaposleno nakon obuke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno