Zenica

FOTO: U toku izložba „Sjećanje“ povodom obilježavanja Dana državnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U galerijskom prostoru Sinagoge sinoć je otvorena izložba „Sjećanje“ povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Izložbu je postavila Galerija „Preporod“ Zenica povodom obilježavanja 25.novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Iz organizacije zahvaljuju prof.dr.Dževadu Drini, članu UO Galerije Preporod Zenica, Amri Muslić Halilović, predsjedavajućoj Skupštine Galerija Preporod Zenica, Ahmedinu Husejnoviću, što su dali doprinos u organizaciji i otvaranju Izlozbe “Sjećanje”.

Autor izložbe je Ahmedin Husejnović, a postavku izložbe je pripremila Amna Sofić.

-Riječ je o prikazu nošnji naroda Bosne i Hercegovine. Nošnje će biti prikazane u izvornom obliku na lutkama; riječ je o replikama nošnji i jednom dijelu orginalnih nošnji. Sve nošnje rađene su od materijala koji su se koristili nekada u izradi, a krojevi i način ukrašavanja saobrazni su originalima denopiranim u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Bit će predstavljene seoske i gradske nošnje naroda u Bosni i Hercegovini: bošnjačke, hrvatske i srpske nošnje (Srebrenica, Zenica, Šerići, Sarajevo, Sarajevsko polje, Mostar, Obudovac, Linđo, Derventa), s kraja 19. i početka 20. stoljeća -, istaknuto je prilikom otvaranaja izložbe.

-Inače, Ahmedin Husejnović rođen je u Zenici i bavi se folklorom, dizajnom i krojenjem narodnih nošnji. Angažiran je kao koreograf-autor scenskih postavki u mnogim kulturno-umjetničkim društvima. Bio je predavač na seminarima za stručne rukovodioce folklornih društava u Sarajevu i Ljubljani sa temom „Scenska primjena narodne nošnje“, a bavi i se izradom i pripremama rekvizita za scenske nastupe folklora. Spoljni je saradnik Posudionice i radionice narodne nošnje (PIRN) iz Zagreba, bio je član profesionalnog ansambla igara i pjesama „Ruho“. Dobitnik je mnogih priznanja i zahvalnica. Učestvovao je na seminarima za stručne rukovodioce folklornih ansambla u Sarajevu, Jablanici Zenici, Cazinu, a polaznik je seminara pri Muzičkoj akademiji u Sarajevu. Bavi se istraživanjem i prikupljanjem narodnih nošnji iz Bosne i Hercegovine, posebno Zenice i okoline -, objavljeno je u najavi za medije o autoru izložbe.

Danas su izložbu posjetili, pored ostalih, učenici Osnovnih škola „Hasan Kjafija Pruščak“, „Miroslav Krleža“, „Mak Dizdar“ i Musa Ćazim Ćatić“ iz Zenice.

Iz organizacije zahvaljuju Jevrejskoj opštini na ustupljenom prostoru, te medijima (FTV, NtV Kakanj, Biserje.ba, NN Naša riječ, Zenicablog).

Izložba se može pogledati u galerijskom prostoru Sinagoge od 11.00 do 16.00 sati  i ostaje otvorena do 24. novembra 2022. godine.

E.Imamović

Foto sa Galerija „Preporod“

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno