Naše

FOTO: U očekivanju “evropskog” rješenja: Na čak 78 lokacija Zeničani čekaju da “izrastu” zapreke za bahate vozače

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Grad Zenica godinama kuburi sa nedostatkom parking mjesta i aktuelni načelnik je svoju kampanju kojom je došao na čelo grada prije osam godina počeo, a potom i više puta obnavljao priču o “rješenju problema parkinga”, piše nam sugrađanin M. K. uz fotografije kojima ilustruje “rješenje” problema. I nastavlja –

-Ppompezno je najavljivano rješenje ovog problema gradnjom dvije podzemne garaže (na trgu ispred BNP i parku ispred zgrade “Kineski zid”). I umjesto da se neko pita koji je to kapitalni projekat RIJEŠEN za osam budžeta i stotine miliona KM, svjedoci smo kako je “riješen” problem parkiranja, i to sa vrlo malo novca.

-Gradonačelnik je naredio Šefu inspekcija da “pokosi” sve stubiće koji su bahate vozače spriječavali da ostavljaju auta na uskim trotoarima, na mjestima gdje nikako automobili ne bi smjeli biti i preko noći smo dobili stotine parking mjesta bez ijedne izgrađene garaže. Maestralno, kaže ironično naš sugrađanin.

Poražavajuće je da su neki od sigurnosnih stubića postavljeni u mandatu prethodnog gradonačelnika, rahmetli Smajlovića, koji je preminuo prije osam godina.

-Rušenje stubića na tačno 78 lokacija u gradu ispred stambenih zgrada je obrazloženo “postavljanjem novih, boljih, evropskih, najmodernijih”, kao da su sigurnosni stubići nauka ili nešto što bi Gradska uprava trebala navesti kao “kapitalni projekt”. Izgleda, u Zenici, jeste. Prođoše od tog mjeseci, pa i dvije godine, penzioneri, invalidi, majke sa djecom u kolicima i djeca, su svakodnevno prisiljeni da iz svojih zgrada preskaču ili zaobilaze nepropisno parkirana vozila, a pristup komunalnoj infrastrukturi i mjestima za odlaganje otpada je prosto nemoguć. Policija je nemoćna, jer pisanjem kazni samo izazivaju revolt, a svako nepropisno parkirano vozilo ubrzo zamijeni drugo…

-Postavlja se opravdano pitanje – da li je nadležna služba svjesno podlegla pritisku kabadahija i ne djeluje. Građani vlasnici automobila i vlasnici stanova znaju, moraju ili bi trebali znati da kupovinom stana ili automobila niko i nikada i nigdje nije im obećao niti osigurao  parking mjesto. Postoje plaćeni i rezervisani parkinzi i nikakav nedostatak prostora nije izgovor da se auto parkira na trotoaru i time onemoguće pješaci. NEMA IZGOVORA! Ko je jednom iz ove naše provincije otišao na Zapad, dovoljno do Slovenije ili Austrije, zna da ljudi kilometrima idu gradskim prijevozom ili pješice od mjesta gdje uopće SMIJU prići automobilom, da bi došli do svog stana. Postoje cijeli kvartovi u središtima gradova gdje su automobili prognani, a kod nas je neuspjeh i drama ako auto ne možeš uvesti u dnevni boravak, ističe rezignirani sugrađanin, što je u potpunosti u pravu.

Pogledajte nasumične fotografije nastale u jednom satu, samo u stotinjak metara u centru četvrtog grada u BIH.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno