Zenica

FOTO: U Novom Vranduku rijeka Bosna potkopala i odnijela pojas širine oko deset i dužine oko 80 metara, mještani zabrinuti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U Novom Vranduku rijeka Bosna potkopala i odnijela pojas širine oko deset i dužine oko 80 metara, mještani zabrinuti – Nakon prvog večeg vodostaja rijeke Bosne, a na istoj su rađeni pripremni radovi za izgradnju brane i buduće hidroelektrane Vranduk, u naselju Novi Vranduk, dio Zagrad, pojavili su se problemi.

Naime, pregrađivanjem lijeve obale rijeke Bosne i izradom zagata 1.faze – ojačavanje nasipa uzvodnog i nizvodnog dijela zagata, korito je suženo i voda je preusmjerena u desnu stranu korita.

Ovaj suženi i preusmjereni tok rijeke stvorio je probleme stanovnicima Zagrada, Novi Vranduk, nizvodno oko 200 metara od mjesta gdje je urađeno pregrađivanje rijeke i gdje je predviđena gradnja brane.

Danas smo posjetili to ugroženo područje i u razgovoru sa mještanima saznali i vidjeli da je rijeka Bosna potkopala i odnijela 10-ak metara u širini i oko 80 metara u dužini obale na kojoj se nalazilo i više vočki.

Mještani su uznemireni i strahuju od većeg vodostaja, koji bi ih potpuno ugrozio, jer se ovo do sada nije dešavalo. Kažu, voda je nadolazila i plavila ovaj teren, ali nije činila nikakvu štetu u vidu potkopavanja i nošenja obale.

Ugrožene su četiri kuće, koje su ovdje sagrađene sedamsesetih godina. Ne smiju ni pomisliti šta bi bilo da vodostaj rijeke Bosne bude kao 14.maja 2014.godine.

Smatraju da je potrebno pod hitno izgraditi potporni obalni zid ili iseleti ugrožene stanare iz ovih kuća.
Sa lica mjesta donosimo i foto galeriju.

Tekst i foto
E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno