Zločini

FOTO: U nastavku akcije “META”, pretresi na 39 lokacija, 24 osobe uhapšene, dok se za četiri osobe traga

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva “META” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere i radnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: ” Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge” iz člana 239. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, ” Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. krivičnog zakona Federacije BiH, “Odavanje službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH, i krivičnog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja Zeničko-dobojskog kantona.

U nastavku ove policijske akcije, danas, 10.05.2022. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na 39 lokacija na području gradova Zenica, Visoko, Mostar i Široki Brijeg. Današnje aktivnosti su nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga.

Aktivnosti u okviru akcije “META” se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a pretresi se provode u saradnji sa policijskim timovima Federalne uprave policije uz tehničku podršku službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Nadalje, tokom provođenja operativne akcije “META”, zadokumentovani su i dostavljeni izvještaji Tužilaštvu protiv lica, koja su meta današnjih aktivnosti a koja se sumnjiče da su u vremenskom periodu od mjeseca juna 2020. godine do mjeseca maja 2022. godine, na području

Zeničko-dobojskog kantona, i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima, a radi se o licima: K.E., rođen 1984. godine, iz Visokog, T.A.., rođen 1987. godine, iz Visokog, S.M., rođen 1992. godine, iz Visokog, S.I., rođen 1996. godine, iz Visokog, S.M., rođen 1992. godine, iz Visokog, L.M.., rođena 1994. godine, iz Visokog, I.S., rođen 1979. godine, iz Visokog, A.B., rođen 1996. godine, iz Visokog, Š.I., rođen 1987. godine, iz Visokog, C.F., rođen 1988. godine iz Visokog, S.E., rođen 1998. godine, iz Visokog, , Z.E., rođen 1993. godine, iz Visokog, J.H. rođen 1982. godine iz Visokog, K.M., rođen 1988. godine , iz Visokog, B.M., rođen 1990. godine, iz Visokog, S.Z.rođen 1995. godine, iz Visokog te Š.M., rođen 1987. godine iz Zenice i G.R., rođen 1986. godine, iz Zenice. Nadalje, lica K.B. rođen 1988. godine, iz Visokog i S.E., rođen 1988. godine, iz Visokog su kriminalistički obrađeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojne droge” iz člana 239.KZ FBIH

Lica D.S. rođen 1979. godine iz Visokog, S.A., rođen 1984. godine, iz Visokog i Č.E., rođen 2001. godine, iz Visokog su kriminalistički ispitani zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela “Proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH, “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona Federacije BiH i “Krivotvorenje isprave” iz člana 373. Krivičnog zakona Federacije BiH.
Lice B.D., rođen 1978. godine iz Mostara se sumnjiči da je počinio krivično djelo “Odavanja službene tajne” iz člana 388. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Lice K.A., rođen 1987. godine iz Visokog a koji se sumnjiči da je počinio krivično djelo “Proizvodnje i stavljanja u promet opojne droge” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH se nalazi u određenom istražnom pritvoru iz prethodnog perioda, te će isti biti naknadno ispitan.

Za licima: S.A. rođen 1990. godine iz Visokog, S.N., rođen 1996. godine iz Visokog, R.S., rođen 1996.godine, iz Zenice i A.S., rođen 1986. godine iz Zenice je raspisana operativna potraga i za istim se intenzivno traga.

U toku vršenja pretresa policijski službenici su pronašli i privremeno oduzeli određenu količinu opojne droge, novca, oružja i municije, te digitalnih vaga i opreme koja se koristi za pakovanje opojne droge te će navedeni predmeti biti predmet vještačenja nakon čega će biti korišteni u dokaznom postupku.

Napominjemo da su prilikom provođenja mjera i radnji u okviru operativne akcije Meta u prethodnom periodu policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko dobojskog kantona u saradnji da službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu ( SIPA), na području grada Visoko, locirali i izvršili pretres objekta u kojoj je pronađena laboratorija za uzgoj biljke “Cannabis sativa”, proizvodnju, preradu i pakovanje opojne droge marihuana sa sistemom za ventilaciju, električnom opremom sa sijalicama, sjenilom, uređajima za isušivanje zraka, ventilatorima i senzorima za mjerenje temperature. Tom prilikom, pronađeno je i izuzeto 158 stabljika biljke “Cannabis sativa”.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno