Zenica

FOTO: U džamiji Bosna obilježen svjetski „Dan hidžaba“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: U džamiji Bosna obilježen svjetski „Dan hidžaba“ – Odjel za ženski aktivizam džemata Nova Zenica u džamiji „Bosna“ organizovao je jedno prigodno druženje koje je upriličeno u povodu “Dana hidžaba”, saopštili su iz džemata Nova Zenica.

Druženje je organizovano prije nekoliko dana poslije jacije namaza u suterenu džamije “Bosna”.

U sklopu ovog prigodnog druženja planirano je i pripremano tradicionalno tursko slatko “ćetenija”, što je svakako bio jedan dodatni razlog za druženje.

Kako su objavili na svojoj stranici: „U sklopu obilježavanja „Dana hidžaba“, koji je kao „Svjetski dan hidžaba“ prvi put obilježen 2013. godine i to na prijedlog Nazme Khan iz New Yorka, koja je ovim prijedlogom željela podstaknuti nemuslimanke da stave hidžab na jedan dan i dožive to iskustvo, kao dio aktivnosti koje se na nivou našega MIZ Zenica organizuju u sklopu projekta „Ženskoga aktivizma“-, kazali su u najavi ovog druženja iz džemata Nova Zenica.

Projekat „Ženskog aktivizma“ postao je prepoznatljiv među našim majkama i sestrama u islamu, a to pokazuje i njihovo značajno prisustvo na pomenutom druženju. Bila je to prilika da se sve one malo bolje upoznaju, da saslušaju i adekvatno kazivanje za ovu priliku, kao i da se prouči nekoliko ilahija.

Bila je ovo i prilika da se razmjene ideje i o drugim projektima i oblicima djelovanja i rada “ženskog aktivizma” u džematu Nova zenica, kao segmenta cjelokupnog projekta na nivou MIZ Zenica.

Kako je i najavljeno, dio druženja je bio rezervisan za pripremanje tradicionalnog turskog slatka – „ćetenije“, te za muhabet uz kahvu i ćeteniju, ali i uz kolače, koje su upravo pripremile i donijele vrijedne džematlijke Nove Zenice i za gošće iz drugih džemata.

Na druženju su inicirane i neke nove ideje u pogledu djelovanja i daljnjeg rada na polju „ženskog aktivizma“, a koje će biti predmetom nekih novih budućih okupljanja, o čemu će nas svakako blagovremeno informisati koordinatorica „Odjela za brak, porodicu i ženski aktivizam“ MIZ Zenica ispred džemata Nova Zenica, Alma Pezer-Smriko.

E.Imamović

Foto galerija E.Ibrahimagić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno