Zenica

FOTO: Turska vojna misija u BiH donacijama potpomogla izgradnju Šehidske spomen sobe u Nemili 

 

129 šehida sa područja trinaest mjesnih zajednica 25 godina nakon rata konačno je dobilo prostor kao spomen obilježje u MZ Nemila.

Zamjenik šefa turske vojne misije u BiH pukovnik Ahmet Erol, ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK gospodin Fahrudin Čolaković, te predsjednik Udruženja boraca učesnika otporu agresiji nemilskog rejona ’92. -‘ 95. Salko Lužić svečano su presjekli vrpcu i otvorili Šehidsku spomen sobu u Društvenom domu u Nemili.

Turska misija u BiH je uz učešće domaćih firmi “Neimari” d. o. o. Zenica, Bh telecom – direkcija Zenica, te Bh pošte direkcija Zenica bili sponzori kompletnih radova na renoviranju prostorija za potrebe Šehidske spomen sobe u prostorijama Društvenog doma u Nemili.

Učenjem Kur’ana mjesnog imama Ismaila ef. Jusufovića zvanićno je uz govor zvanica za posjetitelje otvorena Šehidska spomen soba.

Zamjenik šefa turske vojne misije u BiH pukovnik Ahmet Erol zahvalio se svim prisutnim što imaju čast biti dio onih struja koje pomažu BiH i njenim stanovnicima da nakon rata mogu živjeti i raditi u boljim uslovima na ovim prostorima.

Učenjem Kur’ana mjesnog imama Ismaila ef. Jusufovića zvanićno je uz govor zvanica za posjetitelje otvorena Šehidska spomen soba.

Zamjenik šefa turske vojne misije u BiH pukovnik Ahmet Erol zahvalio se svim prisutnim što imaju čast biti dio onih struja koje pomažu BiH i njenim stanovnicima da nakon rata mogu živjeti i raditi u boljim uslovima na ovim prostorima.

-Turska vojna misija BiH je do sad bila direktni učesnik u preko 600 projekata izgradnje raznih objekata u postratnoj BiH. Naša je obaveza da pomažemo ovu državu i narod za koju smo vezani kako kulturom tako i religijom, rekao je. Svoj govor pukovnik Erol završio je odavanjem počasti svim šehidima u periodu 1992. – 1995. godine.

Salko Lužić, predsjednik boračkog udruženja nemilskog sliva, koje pokriva trinaest mjesnih zajednica izrazio je zadovoljstvo i čestitao Turskoj vojnoj misiji u BiH koja je uz druge sponzore omogučila da se završi i stavi u funkciju jedno ovakvo Šehidsko spomen obilježje.

-Krajnji cilj našeg udruženja je bio da ova spomen soba može ugostiti našu djecu gdje bi im mogli u prigodnim prilikama održati čas historije kako bi znali ko su šehidi iz njihovih sela i ko su ti ljudi koji su svojim životima odbranili BiH od agresije, rekao je.

Spahija Kozlić, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sportu Vladi ZDK zahvalio se prisutnim zvanicama i gostima iz Turske, te se prisjetio svojih saboraca na fotografijama izloženim u Šehidskoj spomen sobi kao i svog brata šehida, te da je osnovna zadaća ovog ministarstva prenijeti generacijama osnovnih i srednjim školama istinu o agresiji na BiH. Mi ćemo svim sredstvima braniti svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, rekao je na kraju ministar Kozlić.

Predsjednica Udruženja porodica šehida Nihada Husejnović osvrnula se na trenutnu tešku situaciju u kojoj se nalaze boračke populacije, a pogotovu na situaciju kada se našim generalima sudi kada se pokušavaju izjednačiti žrtva i krvnik. Teška situacija je i u obrazovanju kada se u udžbenicima iz Historije našoj djeci ne drže lekcije o pravoj istini o agresiji na BiH.

Fahrudin Čolaković ministar za boračka pitanja u Vladi ZDK zahvalio se Turskoj vojnoj misiji u BiH, koja je svojim djelovanjem pomogla da se širom Bosne i Hercegovine obnove ili nanovo igrade mnogi objekti kulturno prosvjetnog i religijskog karaktera.

– Narodi u BiH su zahvalni bratskoj Republici Turskoj ako nismo u mogučnosti pomoći na ekonomskom smislu vi ste u našim molitvama, rekao je.

Na kraju ove ceremonije Udruženje boraca nemilskog sliva ’92. – ’95. pukovniku Ahmetu Erolu i dvojici ministara Kozliću i Čolakoviću, te direktoru firme “Neimari” Dervišu Kovačeviću, direktoru. Bh Telecom Zenica Namiru Škalji direktou Bh Pošte Zenica Najdinu Ahmetspahiću uručili prigodne plakete. Pukovnik Ahmet Erol je u znak zahvalnosti uzvratio prigodnim plaketama i poklonima prijateljima iz Bosne i Hercegovine.

Priredio: Bilal Isaković; IMLTV. PRESS

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem