Info

FOTO: Trideset godina poslije – Britanac Ričard u Ahmićima ispred fotografije koja je obišla svijet

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zeničanka i fotografkinja Dijana Muminović danas je podijelila sa nama događaj iz Ahmića kod Viteza, gdje danas obilježeno 30 godina stravičnog terora nad mještanima ovog sela, nedaleko od administrativnih granica naše općine.

– Bila sam u Ahmićima zbog jedne predivne žene, i dok sam prisustvovala obilježavanju, čula sam kako Bob Stewart, bivši zapovjednik britanske vojske i komandant UN-a u BiH, pomenuo da je danas među njegovim saradnicima i vojnik Ričard (Richard) koji je upravljao tenkom britanskih snaga kad su otkriveni zločini u Ahmićima, a što je vjekovječeno jednom najpoznatijih fotografije iz Ahmića, koju je zabilježio Giles Penfound, kaže Dijana.

Inače, Richard nije trebao taj dan uopšte da bude u tenku, radio je za Stewarta kao oficir za komunikacije, ali je mijenjao kolegu. Britanci su tog dana uspjeli da osiguraju područje, evakuišu preživjele, spase ranjene, ali i izvuku dio tijela od ubijenih 116 Ahmićana.

Dijana je bila uporna, tražila je pomoć od Stewarta i prevoditeljice, te od svih prisutnih Britanaca danas. Naime, željela je da pomenutog vojnika fotgrafiše pored fotografije na kojoj je tenk, jer fotografija bilo gdje drugo u Ahmićima ima manji značaj.

Tako je nastala i serija fotografija koja nam je ustupljena, čiji autor je Dijana Muminović.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno