Info

FOTO: Pogledajte kako je izgledala planinarska tura “Put istine i sjećanja Zenica – Ahmići”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U okviru obilježavanja 30. godišnjice zločina HVO-a nad bošnjačkim stanovništvom Ahmića, Donje Večeriske i drugih mjesta općine Vitez, udruženje AZIMUTH 135 je, u saradnji sa PD “Zabrđe” Vitez i stanicom Gorske službe spašavanja Zenica, organizovalo planinarsku turu “Put istine i sjećanja Zenica – Ahmići” u dvije varijante.

Po prvi put je izvedena planinarska tura originalnom trasom kretanja kolone preživjelih iz Ahmića, aprila 1993. godine. Osamdeset šest učesnika kolone je, odavši počast civilnim žrtvama rata na spomen-obilježju Kameni spavač u centru Zenice, prešlo stazu preko sela Dobriljeno, planine Kuber i sela Vrhovine do Ahmića u dužini od 13 km. U selu Dobriljeno, grupi se obratio gospodin Latif Šehić, stanovnik ovog sela i bivši pripadnik Armije RBiH, te je ispričao priču o prihvatu preživjelih iz Ahmića.

Druga kolona, sa dvije stotine učesnika, skraćenom stazom, krenula je sa prijevoja Vjetrenice, spojila se sa kolonom originalne trase na Kuberu i nastavila kretanje preko sela Vrhovine do Ahmića u dužini od 7 km. Na mjestu spoja dviju kolona, na lokalitetu Ovčine, svim učesnicima se obratio gospodin Raif Mujezinović, objasnivši pozicije u toku izvlačenja preživjelih žrtava ovog zločina.

Jedinstvena kolona, preko Vrhovina i lokaliteta Banovac, došla je do Ahmića, gdje se, u centru sela, kod šehidskog spomen-obilježja kod Donje džamije, spojila sa kolonom “Puta istine i sjećanja Vitez – Ahmići”. Tu su predstavnici obje kolone položili cvijeće i odali počast ubijenima.

Nakon zajedničke fotografije svih 280 učesnika, autobuskim prijevozom su se vratili u Zenicu. Pripala nam je ogromna čast i velika obaveza što je Organizacioni odbor obilježavanja godišnjice dao povjerenje udruženju “Azimuth 135” da organizuje i realizuje ovu turu.

No, da bi to bilo moguće, učestvovali su i članovi PD “Zabrđe” Vitez, kao tehnička pomoć u markiranju i izviđanju staze, pripadnici Gorske službe spašavanja stanica Zenica kao organizaciona pomoć u pratnji učesnika ture, a, kao učesnici, tu su bili članovi Sportsko-rekreativnog kluba “Tvrđava” Zenica, ekipa učesnika iz Tešnja, članovi zeničkih planinarskih društava, a posebno ističemo dvije grupe – nekoliko učesnika kolone preživjelih iz aprila 1993. godine i grupu ratnih vojnih invalida iz Zenice. Ova tura se planira ponavljati svakog 16. aprila, njegujući kulturu sjećanja na autentičan način.

Fotografije: Jasir Smajić, Afan Abazović i učesnici ture

#NaPravojSmoStazi #Azimuth135



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno