Rekreacija

FOTO: Trekking grebenom Ravan-planine – Ponijeri – Tvrtkovac – Trešnjeva Glava

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle nedjelje, naše udruženje realizovalo je planinarsku turu grebenom Ravan-planine.

Ime će većini čitalaca biti nepoznato, ali ćemo preformulisati i kazati da smo planinarili sa ski-centra Ponijeri kod Kaknja, preko Bakoša (1204 mnv), Tvrtkovca (1307 mnv) do sela Trešnjeva Glava kod Zenice.

Kruna naše cjelokupne planinarske godine došla je na njenom kraju, ovom velikom turom koja, na prvi pogled, spaja nespojivo.

No, 30 naših članova, planinarki i planinara iz Zenice, Viteza, Sarajeva i Zavidovića, po prelijepom vremenu, prešli su ovu zahtjevnu turu u 10 sati hoda i 22 kilometra čistog planinarskog užitka.

Tura je vodila grebenom koji je granica teritorija Zavidovića i Kaknja, sa krasnim pogledima na obje njegove strane. Pogledalo, Naćve, Bakoš, Bukvić-Prisoje, samo su neki od vrhova ovog grebena, koji su, iz zeničke planinarske perspektive, veoma slabo posjećeni. Specifičnost cijelog područja je izolovanost od putnih komunikacija, što mu daje karakter divljine.

Od izlaska do zalaska Sunca trajala je naša tura, nakon koje su učesnici iznijeli svoje dojmove u anonimnoj anketi. Po njenik rezultatima, izvršili smo odličnu pripremu ture, kvalitetno je najavili, ali je realizovali i vodili. Za čak 23,5% učesnika, tura je premašila očekivanja, a najviše od svih je ispunila zdravstveni aspekt. Za ponavljanje ture su svi, ali njih 47% bi u proljeće, a 41% u jesen. Ostali bi u ljeto. Ukupnu ocjenu odlična (5) dali su svi anketirani, što je naša najbolje ocijenjena tura za 2023. godinu.

Neki od komentara su:
▪️Nema se sta dodati, tura je ispunila sve moguce aspekte, samo naprijed tako
▪️Pored svih pozitivnih aspekata u kojima jesam uživala, posebno izdvajam jačanje ljubavi prema domovini kroz upoznavanje njenih predjela i ljudi
▪️Sve se poredalo u jedan predivan dan na planini

Deset fotografija je premalo za ispričati foto priču, pa vama, čitaocima, savjetujemo da posjetite naš profil i pogledate cijeli album i označite sa
Također, u toku je proces učlanjenja i obnove članstva, a ukoliko se odlučite postati članom naše kolone, Pristupnica se nalazi na ovom linku 

Azimuth135

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno