Zenica

FOTO: Treći korpus Armije RBiH je bio najorganizovaniji pod udarom dva agresora

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica održana je svečana akademija povodom 30. godišnjice Trećeg korpusa Armije Republike BiH koji je dao izuzetan doprinos u odbrani domovine od agresora.

Na današnjem skupu u Zenici poslane su poruke da se i danas svjedoči slavnom i svijetlom periodu iz novije historije domovine Bosne i Hercegovine te da se danas prisjećaju najboljih sinova države.

“Izražavamo najdublje poštovanje braniocima ove zemlje i potvrđujemo patriotizam i opredijeljenost da ostanemo svojim na svom uprkos izazovima današnjeg vremena”, poručeno je s današnjeg skupa.

Treći korpus Armije RBiH 1992. godine formiran je na naredbu Sefera Halilovića i predstavljao je samo jedan od sedam korpusa koji su djelovali.

Predsjednik Saveza RVI ZDK Jusuf Rahman je kazao da je časna i pravedna Armija RBiH imala sedam korpusa te da je Treći korpus bio i ostao u posebnim mjestima života bh. patriota.

“Trebao bi on značiti i budućim generacijama jer ova domovina ima mnogo dušmana. Svaki dan svjedočimo da nam je stalo do naše prošlosti kako bismo imali sigurnu budućnost. Ova manifestacija je i opomena i podsjećanje. Svjedočimo da naši dušmani ne miruju, da čekaju prvu priliku da ponove isto zlo jer ni presude s najviših institucija nisu dovoljne da prekinu negiranje genocida i veličanje zločinaca”, izjavio je Rahman

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović u obraćanju prisutnima je kazao da je i sam pripadnik Trećeg korpusa Armije RBiH koja je branila BiH prema zapadu te da je to bio najorganizovaniji korpus u BiH u agresiji.

“Kada se organizuje i postavimo prave ljude na prava mjesta, kao i u vrijeme agresije kada smo odbranili BiH iako smo imali embargo, kada umni ljudi koji vole ovu državu, a ne fotelje, tada ćemo ići naprijed”, kazao je Kasumović.

Ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković je kazao da su dali izuzetan doprinos borcima, ali da ne može govoriti o nekim stvarima bez realnog gledišta.

“Daleke 1992. godine, nismo znali, ali sada znamo da su spremni i na genocid i da nas istrijebe ako budu imali priliku. Nismo znali da će nas međunarodna zajednica braniti tek kada se završi genocid. Nismo znali da jedina sila na koju se možemo osloniti je Božja i sila za opstankom. Jedinstveni i zajedno možemo stati pred one koji žele zlo ovoj državi i narodu. Moramo sačuvati mir, ali i reći snagama koji rasturaju ovi državu da će imati protivnike tim idejama u svim narodima ove zemlje”, poručio je Čolaković.

General i predstavnik Trećeg korpusa Džemal Merdan je kazao da je sretan što postoji omladina koja je spremna braniti domovinu u vremenu kada je ugrožena opstojnost domovine.

“Treći korpus Armije RBiH je bio jedan od najbolje organizovanih korpusa naše nezaboravne Armije RBiH. Pretpostavljena komanda, generalštab Armije RBiH je uvijek imao visoke ocjene za Treći korpus Armije RBiH. Treći korpus je bio geostrategijsko težište i jezgro BiH. Pripadnici su uspješno izvodili svoja dejstva u najkompleksnijim vremenskim uslovima. U jednom periodu su se borili protiv dva agresora s istoka i zapada i to u potpunoj blokadi, dogovoreno, što je potvrđeno i presudama za UZP”, kazao je Merdan te se zahvalio svima koji su došli odati počast i obilježiti današnji veoma bitan dan.

Inače današnja svečanost je samo završni čin trodnevnog obilježavanja 30. godišnjice od osnivanja Trećeg korpusa Armije Republike BiH.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno