Zenica

FOTO: Svečanost povodom adaptacije prihvatne stanice u sklopu JU “Dom – porodica”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Svečanost povodom adaptacije prihvatne stanice u sklopu JU “Dom – porodica” – FOTO: Svečanost povodom adaptacije prihvatne stanice u sklopu JU “Dom – porodica” – U prostorijama JU “Dom – porodica” održana je svečanost kojoj su prisustvovali drirektora Ustanove Draženka Subašić i ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Nurđehan Šahinović.

Prihvatna stanica namijenjena je za urgentno zbrinjavanje djece zatečene na ulici (u skitnji, prosjačenju i sl.) i njen rad datira još od novembra 2014. godine kada je potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, općine Zenica, Centra za socijalni rad Zenica, Policijske uprave Zenica i JU „Dom-porodica“.

Tada je otvorena samo jedna prihvatna stanica, a zahvaljujući partnerima u ovom projektu – Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, adaptirana je još jedna stambena jedinica za prihvat djece tako da sada u skopu JU „Dom-porodica“, u skadu sa europskim standardima, funkcioniraju dvije prihvatne jedinice – za djevojčice i dječake. Prihvatna stanica je adaptirana iz sredstava namijenjenih za obilježavanje Dječije nedjelje.

Ministar Šahinović je istakao važnost ovakvih projekata ne samo za grad Zenicu već i za ZDK.

“Ovakve prostorije zaista su neophodne za jednu ovakvu Ustanovu. Dom – porodica je imala sličnu za grad Zenicu, a sadašnje adaptirane prostorije su za svu djecu sa područja ZDK. Sredstva za adaptaciju prostorija su izdvojena iz projekta Ministarstva, a po javnom pozivu za Dječiju nedjelju. Zakon o hraniteljstvu je usvojen od strane Vlade FBiH i podržan od strane Vlade ZDK i stupio ne na snagu i već se osjećaju određenu pomaci, hraniteljske porodice imaju olakšanja. Vrijeme je da se “Dom – porodica” transformise u vrhunsku Ustanovu.”

“Osnivač JU “Dom – porodica” je Gradska Uprava koja također izdvaja određena sredstva, ali velika sredstva odvaja i Vlada ZDK i Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice. Smatram da sa tim sredstvima koja izdvajamo možemo pokriti ovu djelatnost, a sa direktoricom su u toku razgovori oko produženja ugovora o plaćanju korištenja usluga Dom – porodice” istakao je ministar Šahinović.

Trenutno u ZDK hraniteljske porodice su preuzeli brigu nad 106 djece, a naknada za ove porodice se kreće u iznosu od 370 do 670 KM.

Direktorica JU “Dom – porodica” Draženka Subašić je istakla važnost ovog projekta.

” Prihvatna stanica u sklopu naše Ustanove funkcioniše od 2014. godine. U svojim kapacitetima smo uspjevali da zadovoljimo potrebe, ali standardi nalažu da ova stanica bude adaptirana i da po evropskim standardima dječaci i djevojčice imaju zasebne stanice. Osoblje radi 24 sata u saradnji sa Centrom za socijalni rad kako bi osigurali sve najbolje djeci. Projekat je u vrijednosti od 6500 KM a Ministarstvo je finansiralo projekat sa 4000 KM. Ovo nije jednokratan projekat i ovom adaptacijom smo na duži niz godina osigurali dobre uvjete u našoj Ustanovi” izjavila je direktorica Draženka Subašić.

Adaptirana prihvatna stanica je površine 55 metara kvadratnih i namijenjena je za muškarce. U skorije vrijeme iz JU “Dom – porodica” očekuju i adaptaciju ženskog dijela prihvatne stanice.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno