Zenica

FOTO: Svečana sjednica Gradskog vijeća i dodjela priznanja povodom Dana Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Svečanom akademijom u Bosanskom narodnom pozorištu obilježen je 582. rođendan grada Zenice, koji se prvi put spominje na današnji dan u dokumentima Dubrovačke republike 1463. godine. Na svečanoj akademiji dodijeljene su Nagrade grada Zenice te titula počasnog građanina Larsu-Gunnaru Wigemarku, šefu delegacije EU u BiH.

Goran Bulajić, predsjedavajući Gradskog vijeća Zenice, rekao je kako se Zenica spominje 1436. godine.

“Ime Zenice se prvi put spominje u dubrovačkom trgovačkom dokumentu davne 1436. godine. Postoje mnoge legende i tumačenja nastanka imena Zenice, od kojih je, ja mislim svima nama najdraže ono da je ovo zjenica oka našeg, odnosno Bosne i Hercegovine. Kroz vijeke vijekova Zenica i njena okolina bogata je materijalnim dokazima o kontinuitetu civilizacija na ovom području, kulturama i historijskim događajima. Kroz periode Zenica je izgradila svoj identitet trgovačkog i radničkog grada. Od kasabe i čaršije, do izgradnje industrijskih postrojenja, Zenica je izgradila svoj multikulturni i višenacionalnu sredinu, dajući priliku ljudima iz cijele nekadašnje Jugoslavije za rad i život. Naš grad ima tri zadatka, da čuvajući sjećanja i tradiciju postane perspektivan evropski grad sa povoljnim privrednim ambijentom i kulturnim i sportskim aktivnostima. Građani Zenice moraju preuzeti dio odgovornosti na sebe i voljeti svoj grad, ne samo na današnji dan nego svaki dan, brinući se o svom okruženju”, rekao je Bulajić.

Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice rekao je kako se Zenica bori sa brojnim problemima.

“Zahvaljujem gospodinu Wiegermarku i Evropskoj Uniji koja pomaže građanima ovog grada da dosegnemo jedan viši nivo. Zenica je jedan od zagađenijih gradova, mi smo uvršteni u evropske zelene gradove. Pravit će se projekti, i da se do 2019. godine zabrani loženje uglja u gradu. Drugi projekat je evropska sistematizacija radnih mjesta, kako bi dosegli evropske standarde. Građani trebaju da budu bučniji, da traže više jer to zaslužujemo, trebamo biti hrabriji. Evropska unija će nam pomoći da postignemo evropske standarde, a kako ćemo to doseći najviše zavisi od nas“, rekao je Kasumović.

Alma Mekić – Abazović obratila se u ime nagrađenih Nagradom grada Zenice, rekavši kako svi građani trebaju da rade na tome da Bosna i Hercegovina i Zenica dosegnu vrhove prosperiteta.

Nagrade Zenice na današnjoj svečanosti uručene su Odboru za međureligijsku saradnju u Zenici, Udruženju Baton, prof. dr. Almi Mekić-Abazović, profesoru Milenku Karoviću i prim. dr. Elviri Ljevaković.

Lars-Gunnar Wigemark, šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, postao je počasni građanin grada Zenice. U obraćanju naglasio je kako građani BiH i Zenice trebaju da rade na njegovanju evropskih vrijednosti.

“Veliki sam optimista za ovu zemlju i ovaj grad i za sve građane Bosne i Hercegovine. Sastao sam se sa studentima, poslovnom zajednicom u sklopu programa komuniciranja s građanima, gdje obilazimo gradove poput Sarajeva, Mostara, Banje Luke i Zenice kao četvrtog najvećeg grada i cilj posjeta je da se razgovara sa što više građana i pokuša objasniti šta je Evropska unija. Vrlo često se stvara percepcija da je Evropska unija koja se tiče političara ili elita, a ne običnih građana i da je to priča o standardima i regulativama. Evropska unija počinje u lokalnim zajednicama, u Zenici. Svaki građanin ima ulogu u ovom procesu, da se aktivno uključi u svaki proces, a ne da čeka da neko drugi donese odluku za njih“, rekao je Wiegermark.

Tokom svečane akademije dodijeljena su i priznanja policijskim službenicima, a svečana akademija započela je dijelom predstave Bosanskog narodnog pozorišta „Moja fabrika“, po tekstu Selvedina Avdića, u režiji Selme Spahić, a koja govori o razvitku zeničke Željezare, kao simbola grada, te društvenim prilikama u gradu.

U sklopu svečane akademije otvorena je i 23. Međunarodna kulturna manifestacija „Zeničko proljeće“ koja će trajati do 12. aprila. Manifestacija je otvorena izložbom pet zeničkih fotografa pod nazivom „Zeničke vedute“. Tekst Anadolija, foto: Haris Dž.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno