Info

FOTO: Sve ovo mi! Pogled na Vedro u 2019. godini

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Sve ovo mi! Pogled na Vedro u 2019. godini – Kako se bližimo kraju još jedne godine, htjeli bismo da se prisjetimo svega onoga što smo postigli u ovoj 2019., koja je prema našim mjerilima ostvarila značajan doprinos misiji Udruženja Vedro, a to je podrška i razvoj planinarstva i sportskog turizma.

Od svog samog začetka Udruženje Vedro je imalo za cilj donijeti promjenu u svom gradu Zenici. Od formiranja mladog tima, do organizovanja planinarskih tura koje do tada nisu bile aktuelne, do pokretanja projekata koji su dostupni za sve građane, do uspostavljanja Sekcije Zenica trči i organizovanja jedne od najpopularnijih utrka u Bosni i Hercegovini, Udruženje je svojim radom pokazalo da je promjena moguća.

Ni ova protekla 2019. godina nije bila drugačija. Započeli smo je sa usponom na Pepelare i posjetom domu Tvrtkovac. Nakon toga smo imali romantičnu šetnju na Bitovnju, planinu koja nije uvijek na radaru planinarima, ali smo je mi odabrali zbog uspona prilagođenog zimskim uvjetima i pitome šume. U februaru smo bili dio dva memorijalna pohoda: Memorijalni pohod na Lupoglav, u organizaciji PSFBIH, te Memorijalni noćni pohod ˝Salih Gafić-Gafa˝ u organizaciji GSS Zenica, te smo bili domaćini Mateju Perkovu, autoru knjige ˝Od mora do vrha- Mont Blanc˝.

Sa nastankom Udruženja, nastao je i projekat pod nazivom Zenički Horizonti. Cilj projekta je  odlazak i boravak stanovnika u prirodi, i to potpuno besplatno, ali i upoznavanje sa njihovom okolicom i promovisanje druženja različitih starosnih i socijalnih grupa. Sa preko 500 učesnika, i ove godine smo odgovorili zadatku: omasovljenje planinarstva kao outdoor sporta i stvaranje ljepše slike o pokretljivosti stanovnika grada Zenice.

S tim smo došli do jednog od najvećih događaja u našem gradu, Zeničkog noćnog cenera. Godine 2017. grupa mladih, rekreativnih trkača, se okupila oko ideje promocije rekreativnog trčanja, koje je u većim gradovima već bilo u usponu. Organizovani su zajednički treninzi, pripreme i odlasci na utrke širom Bosne i Hercegovine, ali i susjednih zemalja, da bi se došlo do ideje osnivanja Sekcije „Zenica trči“, u sklopu Udruženja. Najznačajniji Projekt Sekcije je Zenički noćni cener, čije je drugo izdanje orgaanizovano u aprilu 2019. godine. U realizaciju Projekta je bio uključen velik broj mladih volontera, članova raznih udruženja, ali i onih malo starijih, planinara Vedra. U okviru Projekta 2019. godine je u saradnji sa Javnom zdravstvenom ustanovom Zavod za bolesti ovisnosti ZDK i Radio Active-om organizovana i radionica u okviru primarne preventivne ovisnosti na temu „Samopoštovanje“, za sve volontere, s obzirom da se kroz volonterizam i rad podiže samopoštovanje, koje je opet vid prevencije. Drugo izdanje utrke je pored volontera, policajaca okupilo i 600 prijavljenih trkača, od kojih je trčalo 550. Za 2020. godinu je planirano 3. izdanje utrke i Projekta „Zenički noćni cener“. Pored ovog Projekta, Sekcija je u mjesecu ju u obilježila i Svjetski dan trčanja – Global running day, koji se u Zenici obilježava već petu godinu zaredom.

Vedro je dalo doprinos u postupku registracije Gradskog planinarskog saveza, čije je ujedno i član, te nastavilo sa svojim aktivnostima koje imaju za cilj omasovljavanje na polju planinarstva, zaštite životne sredine i promocije zdravog načina života.

Učestvovali smo na seminaru za mlade u organizaciji PSFBIH, gdje smo i drugim udruženjima prikazali svoj rad sa mladima. Bili smo dio i Sportske diplomatske akademije, projekta Evropske Unije u organizaciji četiri zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske i Italije, koji za cilj ima da ujedini mlade stručnjake iz sporta i u sklopu kojeg smo napravili projekat namijenjen mladima, a koji će se realizovati u 2020. godini.

Naše učesnike smo odveli i u susjednu Hrvatsku na uspon na Biokovo, a nakon toga dva puta i u Crnu Goru na Trnovačko jezero: jednom u vidu šetnje do samog jezera, a potom i na uspon na najviši vrh u Bosni i Hercegovini, Maglić sa noćenjem na Trnovačkom jezeru (CG).

Međutim, naše planine su nam ipak najdraže i najljepše. Organizovali smo uspone na olimpijsku planinu Trebević, na Prenj (vrh Cetinu), na Romaniju, Šator i na Vranicu. Ove godine smo ponovno organizovali naš projekat Preko vode do slobode, adrenalinski vikend koji uključuje uspon na planinu Prenj i rafting na rijeci Neretvi, a koji za cilj ima da prikaže prirodne ljepote Hercegovine.

Svake godine svoje aktivnosti završimo sa tradicionalnim usponom na planinu Vlašić u sklopu događaja pod nazivom Vlašić Snow Patrol. To je prilika da sa našim učesnicima sumiramo utiske i proslavimo kraj uspješne godine. A sve dosad navedeno je dokaz da je bila uspješna. Ipak, mi u Vedru volimo da premašimo vlastita očekivanja, pa se nadamo da će iduća godina biti još uzbudljivija, kako starim, tako i novim učesnicima.

Ovim putem se želimo zahvaliti svim sponzorima, Gradu Zenica, gradonačelniku Fuadu Kasumoviću, ali i drugim Udruženjima koji su bili dio naše priče, i učinili ovu godinu ovako uspješnom.

Do sljedećeg pohoda,

VEDRO!



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno