Zenica

Foto: Specijalisti-snajperisti MUP-a ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Jedinica za podršku MUP-a Zeničko-dobojskog kantona (MUP ZDK), poznatija pod imenom Specijalna jedinica, već godinama ima snajperski tim, sastavljen od profesionalaca obučenih da reagiraju u posebnim situacijama.

Ovaj podatak ostao bi još zadugo van domašaja javnosti da nije bilo nedavne kvalifikacione nogometne utakmice između BiH i Izraela, odigrane na stadionu Bilino polje u Zenici. Tada su čelni ljudi policije omogućili medijima da zabilježe njihov rad.

– Odluka da “otkrijemo” njihovo prisustvo imala je preventivni karakter i pokazala se ispravnom. Mi nikada nismo ni skrivali ovaj tim, ali nije bio “na cesti”, pa time ni vidljiv širokim narodnim masama – kaže glavni inspektor Senaid Hasić, komandir Jedinice za podršku.

Reporter našeg lista imao je priliku družiti se s pripadnicima Jedinice i upoznati mogućnosti snajperskih timova. Prema strogim pravilima službe, imena i identitet članova tima moraju ostati tajna. Nikome ko nema namjeru činiti krivična djela prisustvo policijskog “dvogleda” na krovu ne bi trebalo predstavljati problem. 

Hasić pojašnjava kako je efekt upozorenja uoči utakmice postignut te da nikome ko nema namjeru činiti krivična djela prisustvo policijskog “dvogleda” na krovu ne bi trebalo predstavljati problem.

– Naš tim je, ustvari, više tim za “odvraćanje eventualnog snajperskog djelovanja”, a čine ga parovi, u kojima je jedan osmatrač, a drugi snajperista, koji također ima mogućnost osmatranja. S obzirom na to da do sada nismo imali toliki štićeni prostor, od hotela “Zenica”, šoping centra “Džananović” do Bulevara Kralja Tvrtka i samog okoliša stadiona Bilino polje, postavljanje nekoliko timova za osmatranje pokazalo se kao pun pogodak. Uvjeren sam da je ogroman dio bh. i zeničke javnosti pozitivno gledao na naš posao, jer smo ovdje isključivo da bismo zaštitili građane, ali i, eventualno, učesnike nekog događaja koji bi mogao nastupiti od krivičnog djelovanja – smatra Hasić.

I pripadnici tima kažu da ih “najviše raduje što do sada nisu imali ozbiljnog posla”, odnosno nisu djelovali.

– Da se razumijemo, niti su timovi bili prvi put upotrijebljeni u ovoj utakmici niti će to biti posljednji put. Imali smo, doduše u znatno manjem obimu, upotrebu timova pri dolasku važnih delegacija, prolasku određenih delegacija. Oni su uvijek tu da pomognu kolegama na terenu – kaže Hasić, dodajući da im je u osiguranju utakmice protiv Izraela pomogao i istovjetan tim federalne te policije Kantona Sarajevo.

I kada nisu na terenu, članovi Jedinice za podršku svakodnevno imaju vježbe fizičke kondicije, usavršavanja borilačkih vještina, gađanja… U javnosti prozvani kao “policajci u crnom” zbog karakteristične boje uniformi, a upravo na ovoj utakmici Zenicom i državom se pročulo da su stigli “izraelski vojni specijalci”, jer su snajperski timovi i dijelovi Jedinice za podršku bili u maskirnim uniformama, nalik onim iz posljednjeg rata.

– Odluka o uniformiranoj odjeći s maskirnim karakteristikama stara je pet godina, ali su se tek prije četiri-pet mjeseci stekli finansijski uvjeti da ih nabavimo. U njima smo bili postrojeni na smotri policije u Tešnju te na nekoliko intervencija, ali opet je ova utakmica, s obzirom na interes javnosti za nju, “proslavila” naše pripadnike, a opet je postignut traženi efekt jer su snimci obišli svijet – zaključuje Hasić.

– Snajperista s našom opremom može precizno djelovati na udaljenosti od 200 do maksimalno 250 metara i po danu i po noći, svejedno je. Najbitnija je koncentracija, jer treba primijetiti bilo kakvu prijetnju i javiti je kolegama na tlu, a ako je oni ne mogu otkloniti, onda stvoriti pretpostavke da on to učini – kaže jedan od naših sagovornika iz Specijalne jedinice.

AVAZ

sanjpze04



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno