Zenica

FOTO: Škola za male naučnike Abakusa u posjeti IDEA LAB-u Mašinskog fakulteta UNZE

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
FOTO: Škola za male naučnike Abakusa u posjeti IDEA LAB-u Mašinskog fakulteta UNZE – PPU “Abakus” Zenica je privatna predškolska ustanova koja pored djelatnosti predškolskog odgoja i obrazovanja, organizira slobodno vrijeme školaraca kroz produženi boravak.
U ovom programu djeca završavaju sve svoje školske obaveze, druže se i igraju, a pored toga radi se na razvoju potencijala djece u skladu sa interesovanjima i afinitetima. Tako kroz “Školu za male naučnike” otkrivamo koja su djeca nadarena da se bave naukom, dodatno ih motivišemo i podstičemo.
Nedavno smo sa grupom polaznika ovog programa posjetili IDEALAB laboratorij na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Zenici, kako bismo djeci predstavili uspješan tim zaposlenika i studenata koji rade ovdje, kako bismo im predstavili 3D printanje i 3D skeniranje.
Gospodin Denis Spahić i studentica Nizama Perenda su nas srdačno dočekali, a imali smo jako zanimljivu i sadržajnu prezentaciju. Školarci su bili oduševljeni 3D printerom i 3D skenerom, a oduševljene i uzbuđenje proizveo je robot koji hoda i puca.
Zanimljivo je to da su studenti MFZE sa svojim mentorom Denisom Spahićem učestvovali na značajnom takmičenju IEEE SYPC BiH 2016 (The 2016 BIH IEEE Student and Young Professional Congress), gdje su osvojili prvu nagradu. IEEE je neprofitno stručno udruženje punog naziva Institute of Electrical and Electronics Engineers, Inc. (Institut inženjera elektrotehnike i elektronike).
Proizvod koji su studenti MFZE pripremili za ovu priliku nazvali smo PiProjector. Radi se o uređaju koji je namijenjen učionicama koje posjeduju projektor, a nemaju laptop ili racunar sa kojeg bi se upravljalo prezentacijama. Dodatno, PiPro posjeduje i kamera projektor koji omogućava korisnicima da rukopis sa papira prenesu na platno u realnom vremenu. PiPro je baziran na Raspberry Pi mikro računaru, a posjeduje i 7″ ekranu na dodir, Raspberry Pi kameru, WiFi tastaturu sa touchpad-om, autonomnu bateriju od 15600 mAh. Kompletno kućište izrađeno je tehnologijom 3D printanja. Trenutno rade i na razvoju posebne aplikacije.
PiPro tim čine: Hrustić Harun, Bošnjak Armin, Kenan Beganović, Ajla Divoš, Anida Ibrahimagić, Lejla Međić, Nizama Perenda, Ramiz Mujčinović.
Na ovaj način PPU “Abakus” Zenica želi potaknuti naše školarce na inovativno razmišljanje, želi ih informirati o zanimanjima za koja se školuju studenti ovog fakulteta i u konačnici želi kvalitetno organizirati njihovo slobodno vrijeme.
Zahvaljujemo se gospodinu Denisu Spahiću i studentima Mašinskog fakulteta na srdačnom i toplom dočeku, zahvaljujemo se i na figurama koje smo dobili i zajedno isprintali na 3D printeru. Mi smo se također zahvalili i dodijelili umjetničko djelo učenice Ajne Spahić.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno