Zenica

FOTO: Sanacija obale rijeke Bosne ispod četiri ugrožene kuće u Novom Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Sanacija obale rijeke Bosne ispod četiri ugrožene kuće u Novom Vranduku – Prije 20-ak dana objavili smo prilog o o problemima mještana Novog Vranduka, dio Zagrad, nakon što im je prvi veći vodostaj rijeke Bosne u zadnjih godinu dana, ugrozio četiri kuće i imanja. Rijeka je pričinila štetu potkopavanjem i odnošenjem oko dulum plodne zemlje sa stablima voća.

(Evo tog linka: https://www.zenicablog.com/foto-u-novom-vranduku-rijeka-bosna-potkopala-i-odnijela-pojas-sirine-oko-deset-i-duzine-oko-80-metara-mjestani-zabrinuti/).

Ovih dana završavaju se sanacioni radovi na ugroženom području desne obale rijeke Bosne sa ciljem zaštite četiri ugrožene kuće.

Postavljen je nasip od kamenih blokova i pijeska i privremeno je zaustavljena erozija zemlje u blizini kuća.

Za trajno rješenje trebat će dodatna sredstva i novi građevinski radovi.

Pripremni radovi za izgradnju brane buduće hidroelektrane Vranduk i prije godinu dana zaustavljanje radova na njenoj izgradnji, stvorili su probleme mještanima Novog Vranduka.

Naime, pregrađivanjem lijeve obale rijeke Bosne i izradom zagata 1.faze – ojačavanje nasipa uzvodnog i nizvodnog dijela zagata, korito je suženo i voda je preusmjerena u desnu stranu korita.

Ovaj suženi i preusmjereni tok rijeke stvorio je probleme stanovnicima Zagrada, Novi Vranduk, nizvodno oko 200 metara od mjesta gdje je urađeno djelimično pregrađivanje rijeke i gdje je predviđena gradnja brane.

Dosadašnji sanacioni radovi donekle su popravili stanje, mještani su djelimično zadovoljni, ali očekuju nastavak sanacije u smislu nasipanja plodne zemlje i ravnanje terena, to su im obećali iz Elektroprivrede BiH. Dobro bi došla i betonska podzida, koja bi, gotovo, trajno rješila ovaj problem.

Inače, radovi na hidroelektrani Vranduk obustavljeni su prije više od godinu dana nakon što je Strabag raskinuo ugovor s Elektroprivredom BiH. Naknadno je najavljeno, da bi umjesto Strabaga posao trebao preuzeti Končar i Euro-asfalt, ali nemamo preciznijih podataka o nastavku radova.

Sa lica mjesta donosimo i foto galeriju, na kojoj ima i par fotografija prije sanacije terena.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno