Zenica

FOTO REPORTAŽA: Pješačenje kroz Vrandučku rijeku do izletišta Bašća

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Proteklog vikenda naš Ekrem imamović je bio u četvoročlanoj ekipi, koja je napravila jednu pješačku turu od Novog Vranduka do izletišta Bašća u Vrandučkoj rijeci. Temperatura tokom oktobarskih pohoda bitno varira, pa je tako bilo i ovaj put, od prohladnih 14*C na startu, do veoma ugodnih i sunčanih 27*C tokom ture.

Ekipa je prešla preko mosta na putu M-17, koji je konačno otvoren nakon dugog renoviranja i  ispred ulaza u tunel Vranduk II, koji je, takođe, renoviran, a zatim i pored ulaza u dva željeznička tunela na pruzi Sarajevo – Doboj.

Nakon toga prošli su ispod podvožnjaka na putu za selo Ljubetovo kroz vrandučku rijeku na kojoj je još „živo“ pet vrandučkih mlinova-vodenica sa neobičnim imenima („Agini mlin“, „Dizdar“, „Dronja“, „Novak“ i „Mališkan“), te dva ljubetovska mlina. U funkciji su, izgleda, još samo tri mlina. Nailaze potom i na predratni, napuštani bazen za kupanje, koji je lociran na oko jedan km od glavne ceste. U blizini napuštenog bazena je i farma koza od porodice Ibrahimagić.

Put kroz vrandučku rijeku je asfaltiran do skretanja u Ljubetovo, a ostatak puta do izletišta Bašća, oko 1,5 km, je makadamski. A na Bašći, po prelijepom vremenu, za ovo doba godine, proveli su nekoliko sati.

Prije Bašće, na području Batarići, napravljeno je nekoliko objekata-vikendica, šadrvana, a na samoj Bašći, takođe, nekoliko vikendica i nekoliko ih je u izgradnji, tu je i lovačka kuća. Uglavnom, prelijepo mjesto za izlet, koje nije daleko od glavne ceste koja ide kroz Tetovo do Vranduka, još samo da se asfaltira ostatak puta do Bašće i onda bi bilo puno ljepše i lakše za motorizovane izletnike i vikendaše.

Pogledajte foto galeriju koju je priredio E. Imamović:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno