Zenica

FOTO: Radionice o dijabetesu za učenike KŠC “Sveti Pavao” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U četvrtak i petak održano je nekoliko radionica za djecu uzrasta drugog razreda osnovne škole u Katoličkom školskom centru “Sveti Pavao” Zenica. Radionice su održali Haris Delić, certificirani edukator prema IDF školi dijabetesa (International Diabetes Federation) i doc. dr. Nino Hasanica, načelnik Službe za školsku higijenu INZ-a.

Na radionicama naglasak je dat na dijabetes tipa 1. Dijabetes kod djece, poznat i kao dječji dijabetes ili dijabetes tipa 1, javlja se kada tijelo djeteta ne proizvodi dovoljno inzulina. Inzulin je hormon koji je ključan za regulaciju šećera u krvi. Djeca s dijabetesom tipa 1 moraju redovito primati inzulin putem injekcija ili pumpi za inzulin. Kontinuirano praćenje razine šećera u krvi, pravilna prehrana i tjelesna aktivnost su ključni faktori u upravljanju ovim stanjem. Rano prepoznavanje simptoma, poput povećane žeđi ili učestalog mokrenja, važno je kako bi se pravovremeno dijagnosticirao i pružila odgovarajuća njega.

Djeca su mogla da saznaju osnovne i ujedno najvažnije informacije, kao što su: šta je to dijabetes, kakva je to pravilna ishrana, koji je značaj sporta i fizičke aktivnosti, kako pružiti prvu pomoć kod hipoglikemije i pozvati hitnu medicinsku pomoć, kao i koje su to osnovne potrebe djeteta s dijabetesom koje će možda imati tokom nastave (npr. izmjeriti šećer u krvi, aplicirati sebi inzulin, uzeti obrok i sl.).

Evo nekoliko savjeta o tome kako prevenirati dijabetes:

-Dovedite ishranu u red: Konzumirajte uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, žitaricama sa cjelovitim zrnom i nemasnim izvorima proteina poput ribe, piletine, mahunarki i orašastih plodova. Izbjegavajte šećere, brzu hranu i prerađene namirnice.

-Budite fizički aktivni: Redovna fizička aktivnost može pomoći u održavanju zdrave tjelesne mase i smanjenju rizika od dijabetesa. Pokušajte se baviti barem 150 minuta umjereno intenzivnom aktivnošću sedmično (hodanje, vožnja bicikla ili plivanje).

-Kontrolišite tjelesnu masu: Održavanje zdrave tjelesne mase može biti ključno za sprječavanje dijabetesa. Ako imate višak kilograma, nastojte postepeno smanjivati tjelesnu masu kroz kombinaciju pravilne ishrane i vježbanja.

-Redovno obavljajte preventivne preglede: Redovni pregledi mogu vam pomoći da pratite svoje zdravlje i otkrijete potencijalne rizike od dijabetesa u ranim fazama. Rani tretman ili promjene u načinu života mogu spriječiti razvoj dijabetesa ili komplikacija.

-Izbjegavajte pušenje i konzumaciju alkohola: Pušenje i prekomjerna konzumacija alkohola mogu povećati rizik od dijabetesa i drugih zdravstvenih problema. Ako pušite ili konzumirate alkohol, nastojte smanjiti ili potpuno izbjeći ove štetne navike.

-Smanjite stres: Hronični stres može imati negativan uticaj na zdravlje i povećan rizik od dijabetesa. Pronalaženje načina da se nosite sa stresom, kao što su vježbe disanja, meditacija ili joga, može biti korisno za očuvanje zdravlja.

-Imajte svijest o porodičnoj anamnezi: Ako se dijabetes pojavljuje u vašoj porodici, možete biti podložniji riziku. Budite svjesni svoje porodične historije bolesti i razgovarajte sa zdravstvenim radnikom o preventivnim mjerama.

Uvijek je najbolje posavjetovati se sa zdravstvenim stručnjakom za personalizirane smjernice i preporuke.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno