Zenica

FOTO: Prva gimanzija u Zenici- Dan škole

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prva gimnazija u Zenici osnovana je 7.11.1945. godine. Već tradicionalno Dan škole se obilježava prigodnim sadržajima i aktivnostima koji doprinose svečarskoj atmosferi u školi tokom cijele sedmice, a 7. novembra se realizira svečana sjednica Nastavničkog vijeća i svečana priredba.

Ovogodišnja priredba je obilovala sadžajima koji su pokazali mnogobrojne uspjehe naših učenika u različitim oblastima. Na rezultate učenika na takmičenjima je, u svom uvodnom obraćanju, ukazao i direktor škole Vehid Smriko, naglašavajući pri tom da su odgoj i lijepo ponašanje učenika Prve gimnazije dimenzije koje se u školi nastoje podjednako njegovati.

Publika je imala priliku uživati u izvrsnim izvedbama: školskog orkestra i školskog benda, dramske sekcije, literarnih izvedbi, u bogatstvu stranih jezika koji se izučavaju u gimnaziji …

Ove godine se učenicima i profesorima obratio Afan Abazović, bivši gimnazijalac a danas uspješan pravnik i certificirani planinarski i turistički vodič.

Nakana nam je da upoznavanje sadašnjih učenika s bivšim učenicima škole postane praksa na ovakvim svečanostima, ali i u svakodnevom radu škole.

U pripremi cjelokupne proredbe je učestvovao veliki broj učenika od kojih su neki samostalno pripremili svoje tačke (školski bend), a neki uz mentorstvo predmetnih profesora.

Koordinator cjelokupne priredbe je bila prof. Razija Rebihić.

Zanimljivi detalji iz ljetopisa škole:

Od osnivanja do 1967. godine, gimnazija je bila smještana na nekoliko lokacija. Sadašnja zgrada Prve gimnazije je u upotrebi od drugog polugodištu 1966/67. školske godine.
Gimanzija je promijenila šest imena i nekoliko programsko-organizacionih formi od dana svog osnnivanja: Državna realna gimanzija (1945 – 1955); Viša realna gimnazija (1955-1959); Gimanzija u Zenici (1959-1981); Gimnazija „29.novembar“ (1981-1993); Opšta gimanzija (1993-1997); Opća gimnazija (1997-2008); Prva gimnazija u Zenici (2008 – )



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno