Info

FOTO: Proslavljen uspjeh humanitarne kampanje mladih za starije „65+ razloga za život“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Proslavljen uspjeh humanitarne kampanje mladih za starije „65+ razloga za život“ – Mladi volonteri i volonterke HKO Kruh sv. Ante, zajedno sa korisnicima Centra za zdravo starenje općine Centar Sarajevo dana 29.11.2018. su proslavili rezultate humanitarne kampanje mladih za starije pod nazivom „65+ razloga za život“. Na ovom druženju predstavljene su sve aktivnosti, kao i ostvareni rezultati te je upriličena dodjela certifikata 19 mladih volontera i volonterki. Mladi i stari su bili zadovoljni postignutim rezultatima te se nadaju novim zajedničkim projektima.

 U 2018. godini je HKO Kruh sv. Ante realizirao ovu kampanju kako bi se pomogli starijim osobama zajedno sa nama volonterima/kama, studenti/ice na Univerzitetu u Sarajevu koji dolazimo iz sljedećih župa/općina u BiH: Busovača, Kreševo, Jajce, Tuzla, Zenica, Vitez, Visoko, Vareš i Novi Travnik. Već u veljači/februaru  smo razgovarali sa starijim osobama u potrebi, kako bi uvidjeli u kakvim uvjetima oni žive, šta im je najpotrebnije i na koji način im mi, mladi možemo olakšati starost. Nakon toga smo počele akcije prikupljanja sredstava za ono što su ove stare osobe izrazile želju da dobiju. Humanitarne akcije su održane u 10 župa i općina, te je Gradsko kazalište mladih Vitez svojom izvedbom predstave Lude sedamdesete u Jajcu, Zenici i Sarajevu uveličalo našu kampanju i pomoglo nam prikupiti potrebna sredstva. Bitan element kampanje je nosila  web stranica www.65plus.ba , na kojoj smo podijelila 6 videospotova i  portreta 16 osoba kroz koje smo htjeli  pokazati bh javnosti o potencijalima i potrebama starijih osoba, ali i da mladi mogu puno toga učiniti kako bi starijima omogućili dostojanstvenu starost.

Sve ove aktivnosti napunile su naš Fond za pomoć starijima sa iznosom od 13.070 KM od čega smo najviše dobili od društveno odgovornih kompanija, zatim, od štand akcija i predstava, te humanitranog broja i anonimnih donatora. Novac je utrošen na potrebštine koje su starije osobe izrazile da su im potrebne, a to su hrana, higijena, lijekovi, kućanski uređaji i sl.

Osim finansijskog uspjeha, ponosni smo i na naučene vještine i kompetencije koje smo mi, volonteri/ke razvili kroz ovaj projekt. Organizacija događaja, izrada planova, vještine pregovaranja sa potencijalnim donatorima, terensko istraživanje, komunikacija sa medijima, animiranje ljudi na donaciju, samo su neke od vještina koje smo stekli tokom kampanje. Ono na što smo najviše ponosni je razvijena empatija prema starijim osobama. Uvidjeli smo kako starije osobe žive, kako se osjećaju usamljeno, i koliko im jedna kratka posjeta znači.

Glavni pokretački motiv za ovu kampanju „65+ razloga za život“ bio je naš ljudski zadatak i želja da se brinemo o onima u potrebi, o bolesnim i marginaliziranim ljudima. Ovom kampanjom smo nastojali razviti empatiju kod mladih osoba za druženje s onima koji nemaju nikoga, a to su upravo osobe starosne dobi preko 65 godina. HKO „Kruh svetog Ante“, pred sobom najprije ima potrebe svojih korisnika bez obzira na vjeru, naciju, političko i društveno opredjeljenje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno