Kultura

Foto: Promovisana edicija Historija BiH 1788-1878

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Promovisana edicija Historija BiH 1788-1878 – Danas je u čitaonici Opće biblioteke u Zenici održana promocija edicije „HISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1788-1878“ u kompletu od dvanaest knjiga, autora prof.dr. Galiba Šljive, a u izdanju PLANJAX GROUP  iz Tešnja.

Promocija je održana uokviru 21.međunarodne kulturne manifestacije „zeničko proljeće 20.03-12.04.2016.“. Moderator i domaćin navedene manifestacije bio je Midhat Kasap, direktor Opće biblioteke u Zenici.

O samoj ediciji govorili su promotori dr. Enes Kujundžić, prof. Idriz Hodžić, autor prof.dr. Galib Šljivo, te mr. Bajruzin Hajro Planjac, urednik i vlasnik izdavačke kuće PLANJAX, koja je najzaslužnija za ovaj izdavački  poduhvat godine. Prepuna čitaonica ljubitelja pisane riječi je dokaz zainteresovanosti građanstva za ovu ediciju knjiga.

Na promociji je, pored ostalog, ocjenjeno da je ovo djelo od 12 knjiga kapitalno, a ugledni profesori i naučnici iz BiH okarakterisali su ga kao prvo djelo koje govori o pravoj historiji BiH.

Autor prof.dr. Galib Šljivo je na ovom naučnom projektu radio duže od tri decenije, istražujući arhivsku građu u BiH i inostranstvu. U knjizi su detaljno opisani događaji iz perioda posljednjih devet decenija vladavine Otomanskog carstva u BiH, a sam autor knjigu je opisao kao ediciju koja govori o događajima u BiH u posljednjih 100 godina osmanske historije, kada je BiH bila vrlo interesantna mnogim evropskim državama. Među njima je izdvojio Austriju, Rusiju i Italiju, a kao razlog naveo je geografski položaj BiH. Knjigu je preporučio svima koje interesuje historija ili onima koji se protive postojanju BiH.

-Ovo je najznačanije i najobimnije djelo o najburnijem periodu naše domovine. Ovo je velika upornost autora, hrabrost izdavača (jer ne postoji tržište knjiga), a ujedno i ohrabrenje za druge mlade autore da krenu autorovim stopama, kazali su promotori. Štivo knjige zasniva se na istini i suprostavlja se manipulatorima i iskrivljivačima historije

Knjige su zaokružene cjeline, ali ih je potrebno sve pročitati da se upozna sva historija Bosne I Hercegovine u navedenom periodu. Štiva su satkana na 7.800 stranica i u tvdom su povezu. Značaj ove knjige je u činjenici što su mnoge ličnosti, događaji i krajevi koji su u historiji bili nepoznati ili manje poznati, zahvaljujući autoru, sada dostupni svima.

-U ovom momentu knjige se prodaju u pretplati po cijeni od 350 KM, a po izlasku bit će po cijeni od 440 KM. Za sada imamo jako dobru prodaju, izjavio je Hajro Planjac vlasnik Planjax grupacije. Na kraju promocije uručena je zahvalnica Planjax komerca za gospodina Emira Korlata, direktora BSO, kao najvećeg sponzora, a nagradu je preuzela gospođa Emina Imamović iz Bosna Sunce Osiguranja.

Nešto i o autoru:

Dr. Galib Šljivo, bosanskohercegovački historičar, živi u Orašju,  nije rođen u Posavini, ali je tu proveo najveći dio svoga života, ostavio mnoge i neizbrisive tragove rada, pa se s pravom može smatrati pravim Posavcem.

Nekadašnji direktor Gimnazije u Orašju, danas penzionisani univerzitetski profesor i dalje piše, radi, učestvuje na simpozijumima, konferencijama, promocijama knjiga.

Dr. Galib Šljivo rođen je 15. septembra 1933. godine u selu Brčigovo, opština Rogatica u porodici rudara, jamskog kopača. Vrlo rano ostaje bez oca a sa 17 godina završava učiteljsku školu u Sarajevu i počinje učiteljevati u selima širom Bosne i Hercegovine. Studirajući uz rad, završio je Višu pedagošku školu u Sarajevu 1958. godine. Potom, opet uz rad, završio je istoriju na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1963. godine.  Postdiplomske studije na Filozofskom fakultetu u Beogradu završio je 15. maja 1972. godine. Pošto je položio sve ispite i odbranio magistarski rad “Klek i Sutorina u XIX vijeku” dobio je akademski stepen magistra filozofskih nauka. Potom je, na istom fakultetu, 15. januara 1975. odbranio doktorsku tezu “Politika Austrije prema pokretima u Bosni i Hercegovini sredinom XIX vijeka” i stekao akademski stepen doktora istorijskih nauka.

Uporedo sa pedagoškim radom, dr. Galib Šljivo se neprekidno bavio radom na naučnoistraživačkim projektima. U toku 1979. godine vodio je organizacione poslove za osnivanje Instituta za istoriju u Banjaluci, pa je od početka njegovog rada, 1. novembra 1979., bio njegov direktor sve do 1992. godine. Kada mu je rečeno da više ne dolazi na institut.

„Historija je državna nauka. Za nju treba da je zainteresirana država. Historijsko znanje mora se steći iz arhiva, od učenih historičara.„ – kaže dr. Galib Šljivo.

 E.Imamović za Zenicablog



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno