Kultura Zenica

FOTO: Promocija knjige “Status drugog u islamu”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Medžlis Islamske zajednice Zenica je u srijedu, 22. novembra 2023. godine, u prostorijama Islamskog centra “Sultan Ahmed Zenica” upriličio promociju knjige “Status drugog u islamu” autora mr. Asmir ef. Salihovića. Promotori knjige su bili muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević i autor. Promociji je prisustvovao i glavni imam mr. Jakub ef. Salkica.

Uz toplu preporuku ovog djela, Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević je sa prisutnima podijelio svoja razmišljanja o ovoj, u svakom vremenu, aktuelnoj temi posebno imajući u vidu da je multietičnost svojstvena muslimanima i islamu. “Savremeni zapad se tek uči ideji multikulturizma. Hantington navodi da je ideja multikulturalizma importirana u Evropu. Ideja multikulturalizma je potpuno strana evropskom duhu, a multikulturalizmu su se nauči preko muslimanske Španije i moderna vreman su ih na to natjerala. Nasuprot toga, ono ćemu savremena Evropa teži, ideja multikulturalizma, je nešto što je utkano u identitet islama i muslimana. Nas naši kanonski tekstovim Kur’ana i hadisa naprosto obavezuju na multikulturalizam, jer je prirodno islamsko stanište multikulturalni prostor – zaključio je muftija zenički.

Autor mr. Asmir ef. Salihović će u svom izlaganju osvrnuo na samu sadržinu djela, napomenuvši da je knjiga jedinstvena na području našeg govornog područja po svome sadržaju jer su njoj skupljeni ajeti Kur’ani-Kerima i hadisi najvjerodostojnih zbirki a koji govore o statusu drugog u islamu. Zahvalio se glavnom imamu na organizaciji promocije i prilici da se javnosti predstavi ovo djelo koje je nastalo kao rezultat magistarske disertacije autora.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno