Rekreacija

FOTO PRIČA: KRAJINA+PLJEŠEVICA 1225 by AZIMUTH 135

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO PRIČA: KRAJINA+PLJEŠEVICA 1225 by AZIMUTH 135 – Proteklog vikenda, u organizaciji novoosnovanog Udruženja “Azimuth 135” iz Zenice, realizovana je prva aktivnost na polju planinarstva. Dvadeset i devet osoba odazvalo se pozivu na planinarsko-turistički izlet u Bosansku Krajinu sa usponom na planinu Plješevicu kod Bihaća.

Nakon dvosatne vožnje preko Travnika i Donjeg Vakufa, uslijedila je pauza za kafu na obali Velikog Plivskog jezera kod Jajca. Domaćini iz planinarskog društva „Horizont“ iz Bihaća, na čelu sa predsjednikom, Elvirom Muslićem, dočekali su nas u Ključu, da bi zajedno obišli gradsko središte „grada na devet rijeka“, Sanskog Mosta. Imali smo i veliku čast posjetiti postavku o ratnom putu 5. i 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, koju vodi Edin Seferović Sefer.

Naredna tačka našeg izleta bio je 56 metara visoki slap Blihin Skok u selu Fajtovci kod Sanskog Mosta, prirodni biser turističke ponude naše domovine. U selu se nalazi mezar velikog krajiškog junaka, rahmetli generala Mehmeda Alagića-Age, kojem smo odali počast. Preko Lušci Palanke i Jasenice, došli smo u neposrednu blizinu Bosanske Krupe. Naš sljedeći cilj bio je izvor rijeke Krušnice, koji ne bi mogli posjetiti bez svesrdne pomoći i koordinacije naših domaćina.

Sve učesnike je zadivila ljepota i bistrina ove 7 kilometara duge i pitke rijeke, koja svoj tok počinje iz velikog kraškog vrela, a završava ušćem u rijeku Unu u Bosanskoj Krupi. Emir Sedić, novinar i odličan poznavalac historije, pružio je izuzetan ugođaj u šetnji prelijepim gradom Bosanskom Krupom, sa posjetom starom gradu, drvenom mostu i adama. Dan smo završili skromnom svečanošću u planinarskom domu „Plješevica“ kod Bihaća, gdje smo se pobratimili sa „Horizontom“, ali i Udruženjem za rad sa osobama sa posebnim potrebama „Radosti druženja“ iz Bihaća, kojima smo uručili skromnu finansijsku donaciju, prikupljenu od uplata za učešće na izletu.

Drugog dana, realizovan je uspon na planinu Plješevicu, preko Opalitog Vrha (1225 mnv), do lokaliteta Šabina Greda, pod vođstvom sjajnog vodiča Edvina Pačića Pače, gdje nas je dočekao grah iz kotlića, ali i obilježavanje 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Sa te lokacije se pruža širok vidik na Bosansku Krajinu, ostatak masiva planine Plješevice, ali i na Klekovaču, Osječenicu, oba Ljutoča, grad Bihać, a ono što je svima bilo interesantno je dio piste 2 bivšeg, danas devastiranog, vojnog aerodroma Željava kod Bihaća. Popodnevnim povratkom preko Bosanskog Petrovca i Ključa, zatvoren je ovaj krajiški krug, kojim su učesnici „zagrebali“ turističku ponudu ovog prelijepog dijela naše domovine.

Učesnici izleta i Udruženje „Azimuth 135“ izražava iznimnu zahvalnost i veliko poštovanje na gostoprimstvu naših krajiških prijatelja, uz poziv da, čim prije, posjete Srednju Bosnu i da zajednički nastavimo ovo lijepo i produktivno prijateljstvo. Planinarsko Društvo “Horizont” Bihać Azimuth 135

PRILOZI: – GPS ture: https://www.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=17055976

3D vizualizacija ture: http://doarama.com/view/1274694

StoryMap: https://uploads.knightlab.com/storymapjs/461c002825a76bfa49f7d814c091a98b/planinarsko-turisticki-izlet-u-krajinu/index.html



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno