Sudske klupe

FOTO: pretresom u Zenici pronađena opojna droga i oružje

Poduzimajući mjere i radnje na preveniranju posjedovanja i neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, kao i otkrivanju i procesuiranju lica koja se dovode u vezu sa zloupotrebom opojnih droga, policijski službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su došli do određenih operativnih saznanja o nezakonitim aktivnostima lica H.I., rođenog 1991. godine, iz Zenice, koje se dovodi u vezu sa zloupotrebom opojnih droga. U skladu sa prikupljenim informacijama, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Zenici, dana 14.10.2020. godine, u noćnim satima, izvršen je pretres putničkog motornog vozila, kuće i pratećih objekata vlasništvo navedenog lica, koja se nalazi u ulici Poratje, Grad Zenica. Izvršenim pretresom pronađeno je sljedeće:

• 405 grama praškaste materije, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, koja svojim  izgledom asocira na opojnu drogu amfetamin (speed),
• 260 grama biljne materije, koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu marihuanu,
• dva pištolja sa pripadajućim okvirima i 80 komada metaka,
• 179 komada puščane municije,
• jedna digitalna vaga za precizna mjerenja.

Sporna materija i oružje je fotografisano, izuzeto i bit će predmet potrebnih vještačenja, te će biti korišteno kao dokazni materijal u daljnjem postupku. Lice H.I. je lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama Policijske uprave I u Zenici, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada.

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentovanja krivičnog djela, Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona će od strane Policijske uprave I biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca protiv navedenog lica, zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz člana 238. Krivičnog zakona FBiH, krivično djelo “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Prilikom poduzimanja naznačenih aktivnosti ostvarena je dobra i kvalitetna saradnja sa službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranje Uprave policije MUP-a ZDK

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem