Zenica

FOTO: Press Asocijacije organskih proizvođača ZDK – “OPENS 2018” – Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Press Asocijacije organskih proizvođača ZDK – “OPENS 2018” Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje – Asocijacija organskih proizvođača ZDK organizuje osmi po redu Sajam organske i poljoprivredne proizvodnje etno – narodnog stvaralaštva OPENS 2018 u periodu od 11. do 13. oktobra 2018 godine.

Generalni pokrovitelji ovogodišnjeg Sajma su Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Grad Zenica.

Tema ovogodišnjeg sajma, ali i okruglog stola koji će se održati u četvrtak je “Sačuvajmo planetu, očuvajmo pčele!”

Ove godine sajam dobija i karakter međunarodnog, jer će predstavnici firme iz Saudijske Arabije učestvovati na okruglom stolu i sajmu.

Na sajmu će učestvovati 283 izlagača, od čega su 53 nova izlagača. Potpredsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Mujo Garanović i jedan od najvećih proizvođača krompira na ovom prostoru kao član organizacionog odbora je istakao zadovoljstvo sajmom.

“Ovogodišnji sajam će kao i svi do sada imati svoj kvalitet. Imamo više izlagača nego ikada ranije, također imamo i međunarodne saradnike. Država je nažalost napravila veliki propust oko pčelarstva i poljoprivrede. Nadam se da će u budućnosti posvetiti više pažnje ovom problemu i da će jasno propisati šta i kad se može upotrebljavati. Imali smo priliku svjedočiti masovnoj proizvodnji malina proteklih godina i vidjeli smo do čega je to dovelo. Ljudi su koristili sve i svašta u proizvodnji i to je naštetilo i njima i pčelama. Zato mi je drago da je ovo tema okruglog stola”.

Za kulturni program sajma zadužen je Melih Karan, predsjednik gradskog umjetničkog društva “Filigran”.

“Kroz kulturni program mi nastavljamo da njegujemo našu tradiciju, folklor i sevdalinku. Svaki dan Sajma nas očekuje oko četiri sata programa. Pored iskusnih pjevača, ove godine organizujemo i Dječiji sevdah festival da nam i naši mlađi donesu sevdalinku na neki svoj način” dodao je Karan.

Refik Alihodžić, glavni organizator sajma je istakao važnost ovog sajma ne samo za Zenicu, već i za ZDK i BiH.

“Ove godine će na Trgu Alije Izetbegovića naši sponzori i izlagači podijeliti preko 5000 proizvoda besplatno. Tu je Zlatna džezva koja će iz svoje “Ginisove džezve” dijeliti besplatno kahvu. Također ZIM će neke svoje proizvode dijeliti besplatno, dok će Klas 3000 svojih proizvoda podijeliti posjetiteljima Sajma. Pozivam građane Zenice i svih okolnih gradova da dođu i vide ono što smo im spremili. Suština ovog sajma je da se okupimo i pokažemo političarima i svima da mi proizvodimo čistu organsku hranu i da je to visokokvalitetna hrana. Po svim istraživanjima zemljište u BiH je jedno od najkvalitetnijih i upravo zbog tog razloga ove godine imamo goste iz Saudijske Arabije koji su zahvaljujući ovim ispitivanjima i podacima zainteresovani za saradnju na našem tržištu. Pored sajamskih aktivnosti imamo i kulturni program za sve građane koje posjete naš Sajam.

Okrugli sto će se održati u četvrtak u 13h u prostorijama Skupštine ZDK, dok će se Sajam održati na Trgu Alije Izetbegovića od 11. do 13. oktobra



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno