Kultura

FOTO: Predstava „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra oduševila festivalsku publiku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Predstava „Ničija zemlja“ Makedonskog narodnog teatra oduševila festivalsku publiku – Drugog dana Takmičarskog programa XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. je odigrana predstava Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja „Ničija zemlja“ nastala prema tekstu Danisa Tanovića i Aleksandra Morfova, u režiji Aleksandra Morfova. Pred izvedbu predstave, publici se obratio otpravnik poslova Ambasade Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski, koji se srdačno zahvalio Bosanskom narodnom pozorištu na gostoprimstvu, te je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Republika Makedonija zemlja partnerica ovog značajnog i hvale vrijednog Festivala, koji je međunarodnog karaktera i koji slavi teatar.

„Ničija zemlja“ je slika o apsurdnosti balkanskih naroda i njihovih iracionalnih interakcija kako u miru, tako i u ratu. Dramatična situacija – rat, razvija ovu crnu komediju. Zaraćene strane – Bošnjaci i bosanski Srbi su veoma blizu u svakom smislu i otuda utisak da su nepomirljive razlike među njima slabe a konflik neodrživ.

U predstavi igraju: Saško Kocev, Aleksandar Mihajlovski, Gorast Cvetkovski, Aleksandar Mikik, Slaviša Kajevski, Aleksanadr Gorgieski, Borče Načev, Oliver Mitkovski, Kamka Tocinovski, Nenad Angelikovik, Stefan Spasov, Grigor Jovanovski, Kristina Gijeva, Filip Milenkoski, Aleksandar Ivanoski, Marija Kondovska i Tome Stankovski.

Scenografiju potpisuju Nikola Tormanov i Valentin Svetozarev, kostimografiju Valentin Svetozarev.

Republika Makedonija je zemlja partnerica XVII festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. Tim povodom je otpravnik poslova Ambasade Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski, zajedno sa glumcima iz ansambla predstave „Ničija zemlja“ posjetio je sjedište Gradske uprave, gdje je sa gradonačelnikom Zenice, Fuadom Kasumovićem, razgovarao o uspostavljanju kulturne saradnje između dvije prijateljske države. Gradonačelnik Kasumović i otpravnik Krstevski su ovim zvaničnim susretom najavili nastavak saradnje Grada Zenice i Republike Makedonije. Da je kulturna saradnja u uzlaznoj putanji vidi se na primjeru Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice i Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, te na činjenici da su to prepoznale obje države.

Zahvaljujući plodonosnoj saradnji, ansambl Bosanskog narodnog pozorišta za septembar najavljuje gostovanje u Makedoniji, gdje će premijerno izvesti predstavu „Bure baruta”, kojom će biti otvorena 69. umjetnička sezona zeničkog BNP-a.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno