Zenica

FOTO: Pravni fakultet UNZE domaćin Međunarodne konferencije iz arbitražnog prava „Arbitraža u BiH – domaća i komparativna iskustva“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici danas je održana Međunarodna konferencija iz arbitražnog prava na temu „ Arbitraža u BiH – domaća i komparativna iskustva“.

Na konferenciji su učestvovali profesori i advokati iz Bosne i Hercegovne, Švicarske, Njemačke, kao i gosti i članovi moot timova iz Hrvatske i Srbije.

Izlaganja na različite teme i aspekte iz oblasti arbitraže danas su održali: prof.dr. Abedin Bikić, predsjednik Arbitražnog suda Bosne i Hercegovine, prof.dr.  Marc Bungenberg, direktor  Europa Instituta, Univerzitet u Sarlandu, dr. Gabriel Simon, iz Gabriel  Arbitration Zurich, Nevena Tomić  Lučić iz Karanović partners, doc.dr.sc. Almir Gagula iz advokatske kancelarije Gagula, Indir Osmić i Andrea Zubović – Devedžić iz CMS-a te Ilma Kasumagić iu Wolf Theiss-a.

Moderator konferencije bio je prof.dr.Zlatan Meškić.

Prisutnima su se u uvodu obratili u ime Univerziteta u Zenici prof.dr.sc. Malik Čabaravdić, prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta i prof.dr.sc. Enes Bikić, dekan Pravnog fakulteta,  a u ime Vanjsko trgovinske komore Bosne i Hercegovine  Vesna Tokić.

Arbitraža, a posebno investicijska arbitraža je veoma značajna u smislu da se arbitražnim rješavanjem sporova skraćuje samo vremensko trajanje spora, stranke imaju priliku da same izaberu arbitražnnog sudiju ili vijeće sudije, kao i da ugovore mjerodavno pravo. Osim toga arbitražni spor je jednostepen i nakon donošenja odluke ona postaja obavezujuća. Broj arbitražnih sporova u Bosni i Hercegovini se u posljednjih nekoliko godina povećao, te je veoma značajno pravoremeno edukovati kadar. Na konferenciji je između ostalog istaknuta i neophodnost  donošenja zakona o orabitraži ili izmjena Zakona o parničnom postupku.

Pravni fakultet se ovim putem zahvaljuje sponzorima, a to su: ArcelorMittal, CMS, Wolf Theis, Springer, Karanović pratners. See EU Cluster of Excellence in European Law, Prevent i Elsa.

Tekst i foto: Derviša Zahirović, Rektorat UNZE

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno