Rekreacija

FOTO: Povodom Dana državnosti PSD Poštar Zenica organizovao uspon na planinu Šator

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Planinarsko sportsko društvo Poštar-Zenica povodom Dana državnosti BiH organizovalo je planinarsku turu na planinu Šator koja se nalazi u zapadnoj Bosni.

Šator je planina na zapadu BiH koja razdvaja Livanjsko polje od Glamočkog. Najviši vrh je Šator, 1.875 m n/v. Ispod samog vrha nalazi se Šatorsko jezero koje je omiljeno izletište ljudi iz okolnih općina. Planina je dobila ime zbog svog piramidalnog oblika, a i zbog bjeline krečnjačkih krševa.

17 hrabrih planinara krenulo je ispuniti misiju pod zimskim uslovima i po veoma hladnom vremenu.

Dobra priprema i organizacija zimske planinarske avanture je preduslov za uspješno ispunjenje zadatih ciljeva. Iz Zenice grupa je krenula sa dva kombija u 05:00 ujutro. Poslije 4 sata vožnje stigli su do lokacije odakle je krenuo uspon po veoma hladnom vremenu i po dubokom snijegu. Na momente je bio toliko jak vjetar da je bilo se teško i kretati. Međutim, iskustvo, dobra oprema, snaga i bosanski inat pomogli su da ispuni današnji planinarski cilj a to je uspon na planinu Šator pod surovim zimskim uslovima.

Jedan od ciljeva bio je i da se prilikom uspona na vrh planine Šator postavi kamena ploča od zeničkog(mošćaničkog) kamena sa porukom tj. čestitkom SRETAN DAN DRŽAVNOSTI BiH.

Svi učesnici pohoda su se popeli na vrh planine Šator gdje postavljena kamena ploča sa čestitkom. Planinari se nisu mogli dugo zadržati na vrh Šatora zbog jakog vjetra. Ipak su svi uživali u prelijepim prirodnim predjelima oko jezera Šator i planine sa koje se pruža prelijepi pogled na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Poslije kraćeg odmora planinarska grupa krenula je nazad istim putem zadovoljna realizovanom aktivnošću.

Hvala poznatom kamenorescu Edinu Porči koji je napravio za nas kamenu ploču. Hvala Ramizu i Abdulahu članovima PSD “Poštar” i planinarske grupe “BiH Exploreri” na vođenju planinarske grupe tokom uspona na planinu Šator. Čestitamo svim učesnicima na usponu na planini Šator: Ramiz, Muris, Osman, Amra, Jasna, Nihad ,Halil, Abdulah, Almir, Tahir, Osman, Milenko, Sejo, Hahudin, Elvedin, Jasmin i Edinu.

Planinari su poslije planinarske avanture na planinu Šator posjetili Glamoč gdje su posjetili Edukativno-kulturni centar u Glamoču gdje su domaćini i Mostovi Prijateljstva BiH za njih pripremili ručak. Poslije ručka pridružili su se manifestaciji u Domu kulture-Glamoč povodom Dana državnosti BiH u organizaciji Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH i BZK Preporod Glamoč.

Sretan Dan državnosti BiH

Planinarsko-sportsko društvo Poštar-Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno