Info

FOTO: Posjeta samostana u Fojnici i Travnika studenata Pravnog Fakulteta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Posjeta samostana u Fojnici i Travnika studenata Pravnog Fakulteta – U subotu, 13. maja/svibnja 2017. godine studenti Pravnog Fakulteta u Zenici su organizovali jednodnevni izlet u Fojnicu i Travnik, a u sklopu nastavnog predmeta Historija države i prava Bosne i Hercegovine. Cilj ovog brucoškog izleta je bio posjeta Muzeju samostana „Duha Svetoga“ u Fojnici te tvrđavi „Stari grad“ i rodnoj kući nobelovca Ive Andrića u Travniku.

Kišno jutro, koje je osvanulo nije omelo impozantan broj studenata da posjete ove značajne kulturno-historijske institucije i objekte. Atmosferu na putu do odredišta krasila je pjesma, ali i uvijek zanimljive studentske šale i pošalice. Za vođu puta određen je student prve godine Ahmed Oruč, koji je svojim dugogodišnjim turističko-vodičkim iskustvom i znanjima putnike upoznavao sa svim značajnijim kulturno-historijskim činjenicama određenih mjesta, institucija i objekata.

Prva stanica posjete bio je Franjevački samostan u Fojnici. Tom prilikom, studenti su posjetili crkvu i muzej koji se nalazi u sklopu samostana. Studentima je na taj način pružena prilika da se bolje upoznaju sa historijom različitih naroda i civilizacija ovdašnjih prostora, ali i da postave pitanja stručnom osoblju samostana koje je studentima bilo na raspolaganju približavajući im vrlo zanimljive činjenice i objašnjavajući im sve pojedinosti u vezi crkvenog enterijera i muzejskih eksponata.

Tom prilikom studenti su imali priliku da bliže pogledaju antički, srednjovjekovni i novovjekovni novac koji je korišten na ovim prostorima. Među mnogim eksponatima brucoši su posebno interesovanje pokazali za oružje, oruđe, nošnju i nakit. Pored odjeljenja muzeja, studenti su posjetili staru i novu samostansku biblioteku (stara biblioteka broji 11.000 knjiga, a nova preko 55.000 knjiga različitih autora), pri čemu im je rečeno da se u svako doba mogu obratiti i tražiti na uvid knjige prilikom pisanja svojih naučno-istraživačkih radova.

Nakon dvosatne posjete samostanu i par zajedničkih fotografija studenti su krenuli ka „vezirskom gradu“ Travniku, prisjećajući se pri tome njegove važne kulturno-historijske uloge koju je imao, a posebno „vezirovanja“ Husein kapetana Gradaščevića, ali i 1737. godine i okupljanja bosanskih vojnika na Travničkom polju u pripremi za „Boj pod Banja Lukom“, kojim su definitivno odbranjeni temelji bosanske državnosti. Šetnjom kroz čaršiju studenti su stigli do Šarene džamije gdje je student Oruč svojim kolegama održao kraće predavanje nakon čega su svi put nastavili prema kući Ive Andrića, bosanskohercegovačkog nobelovca.

Svoju kratku edukativnu „turu“ studenti su završili posjetom tvrđavi „Stari grad“. Popevši se na vrh tvrđave studenti su imali priliku vidjeti cijeli Travnik, kako su ga tom prilikom nazvali „muzejom pod otvorenim nebom“. Ostatak dana brucoši su iskoristili za individualni obilazak. Povratak do Zenice obilježen je raznim anegdotama, pjesmom, ali i kratkim kvizom znanja i dodjelom prigodnih nagrada.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno