Zenica

Foto: Posjeta Mostova prijateljstva Turskoj

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Foto: Posjeta Mostova prijateljstva Turskoj – Članovi Asocijacije Mostovi Prijateljstva BiH-Zenica boravili su u Republici Turskoj od 05-13.03.2016 godine, i tom prilikom su posjetili veliki broj općina, i susreli se velikim brojem predstavnika turskih institucija koje predstavljaju općine, resore za kulturu, međunarodnu saradnju, turizam i mlade.

Posjetili smo općine Canakkale, Lapseki, Karšijaka, Fethiye, Karesi-Balikesir, Cekmekoy, Grad Izmir i Istanbul.
Tokom boravka u općini Lapseki susreli smo se sa načelnikom Eyup Yilmaz i razgovarali o saradnji iz oblasti kulture, turizma kao i o promociji prijateljstva između BiH i Republike Turske. Delegacija Mostova Prijateljstva posjetila je i općinu Canakkale i susrela se sa načelnikom Ugur Gokhan sa kojim smo razgovarali o konkretnim aktivnostima i projektima iz oblasti kulture i promocije tradicije naroda dvije prijateljske države.
U organizaciji udruženja “Ortak Akil” organizovana je tribina na temu BiH i Republika Turska-saradnja na polju kulture, ekonomije, obrazovanja, a uvodničar je bio predstavnik Mostova Prijateljstva Jasmin Imamović.Tokom boravka u općini Canakkale posjetili smo i Univerzitet “18 mart” Canakkale i susreli se sa rektorom prof. dr.Sayın Yücel i njegovim saradnicima sa kojim smo razgovarali o saradnji Univerziteta iz BiH i Univerziteta “18 mart”, kao i zajedničkim projektima. U Canakkalama smo takoše posjetili i sjedište ministarstva za kulturu i turizam- Regija Canakkale i susreli se sa direktorom za turizam i kulturu za regiju Canakkale Kemal Dokuz. Posjetili smo i lokacije gdje se desila velika bitka za Canakkale zajedno sa našim prijateljima iz Canakkala. Canakkale je turistički grad koji je u 2015 godini posjetilo oko 3 miliona turista.
Poslije posjete Canakkalama, otputovali smo u Izmir gdje smo bili gosti općine Karšijaka. U Izmiru smo imali sastanke sa zamjenikom gradonačelnika Izmira dr. S.Sirri Aydogan u sjedištu Gradske uprave Izmir, zamjenikom načelnika Karšijake Murat Ozel u sjedištu općine Karšijaka kao i sa počasnim konzulom BiH u izmiru Kemal Baysakom kojeg smo posjetili u sjedištu Konzulata BiH u Izmiru. Tokom ovih posjeta razgovarali smo o konkretnim projektima i inicijativama  Mostova Prijateljstva koje želimo realizovati zajedno.
Tokom boravka u Izmiru posjetili smo i udruženje “Bosna-Sandžak” u Općini Bornova-Izmir, i upoznali se sa rukovodstvom udruženja i sa aktivnostima koje ovo udruženje uspješno realizuje. Iz Izmira smo otputovali u općinu Fethiye gdje smo bili gosti načelnika Fethiye-Behcet Saatci. općina Fethiya je poznata turistička destinacija koju je u 2015 godini posjetilo oko 1,5 miliona turista. Sa načelnikom smo razgovarali o saradnji između općina, konkretnim projektima i međusobnim posjetama.
Poslije općine Fethiye smo posjetili općinu Karesi u Balikesiru i susreli se sa načelnikom općine Yucel Yilmaz. Općina Karesi je osnovana prije godinu dana, ali je načelnik iskazao želju za saradnjom i konkretnim aktivnostima sa općinama i organizacijama iz BiH. Posljednja destinacija tokom boravka delegacije Mostova Prijateljstva bio je istanbul. Tokom boravka u Istanbulu posjetili smo sjedište kajmakana ( guverner) regije Cekmekoy i susreli se sa kajmakanom Cemal Hunsu Kanzis, kao i sa načelnikom općine Cekmekoy Ahmet Poyraz.
Tokom boravka u općini Cekmekoy zajedno smo posjetili  novootvorenu srednju školu ” The Cambridge Schools”, gdje smo od menadžmenta škole saznali kako je organizovana škola i kako se radi i djeluje u školi. U općini Uskudar smo posjetili sjedište Vakufa Aziz mahmut Hudayi gdje smo se upoznali sa radom ovog Vakufa-Udruženja  a jedna od njihovih aktivnosti je što svaki dan za 6000 osoba slabijeg imovnog stanja obezbjedi hranu.
Iz Republike Turske smo put BiH krenuli preko Makedonije gdje smo posjetili Skoplje. U Skoplju smo bili gosti udruženja HEDEF iz Debra sa kojim smo tom prilikom potpisali i memorandum o saradnji između naših organizacija.
Putovanje Mostova Prijateljstva trajalo je 9 dana, gdje smo putovali kroz 7 država sa preko 5000 km pređenih automobilom, sa 15 realizovanih posjeta i sastanaka, tribina i sa velikim brojem dogovorenih aktivnosti koje imaju za cilj promociju prijateljstva između BiH i Republike Turske. Naša posjeta imala je za cilj promociju prijateljstva, promociju kulture, tradicije i ekonomskih veza između BiH i Republike Turske. Uspostavili smo nova prijateljstva i obnovili stara prijateljstva.
Redoslijed fotografija:
1. Tribina u Canakkalama
2. Sa načelnikom općine Lapseki Eyup Yilmaz
3. Sa direktorom odjela za turizam i kulturu-Canakkale
4. Sa rektorom Univerziteta 18 mart
5.Sa zamjenikom načelnika Karšijake
6. Sa načelnikom općine Canakkale
7. Sa Kajmakan-guverner Cekmekoy
8. Posjeta udruženju Bosna-Sandžak
9. Sa načelnikom općine Fethiye
10 i 11. Potpisivanje memoranduma o saradnji-Skoplje
12. Sa prijateljima-Bošnjaci iz Canakkala
13.Članovi Mostova Prijateljstva
14. Lokacija- Canakkale-bitka
Press služba Mostova Prijateljstva


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno