Naše

FOTO: Pogledajte kako neprijatelji prirode devastiraju Smetove, novi trend odvoženje busenja sa livada!

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pješice sam proteklog vikenda prošao dionicu od parkinga do spomenika Smetovi u namjeri da prošetam. Međutim, nisam mogao zatvoriti oči i zanemariti stepen devastacije tog prekrasnog prostora, navodi u emailu naš čitalac, koji nam je uz tekst poslao i fotografije – ilustracije onog o čemu piše.

-Kao građanin i ljubitelj prirode sačinio sam  fotografije i vas molim da ih objavite. Namjera mi je da bar skrenem pažnju i potaknem na razmišljanje posjetioce ovog dragulja prirode o njihovom odnosu prema prirodi. Enormne su količine smeća razbacane oko kanti za smeće. Livade, a naročito njihovi rubovi su deponije smeća. Novi vid devastacije predstavlja vađenje i odvoz busenja sa livada. Strašno.

Nije to samo juče. To je hroničan problem ovog prostora, tako da svako ulaganje u infrastrukturu gubi smisao. Razmišljao sam i o načinu rješavanja ovog problema. Mislim da bi pomogla zabrana saobraćaja od centralnog parkinga prema spomeniku i planinarskim domovima. Od ovoga bi trebalo izuzeti invalide i osobe koje su u funkciji planinarskih domova. Postavljene kante za smeće bi trebalo ukloniti, jer je nemoguće organizovati odvoz smeća na dnevnoj bazi, a sve ono što se zatekne u kantama u toku noći životinje razbacaju. Uspostaviti redovnu inspekcijsku i komunalnu kontrolu barem vikendom uz obavezno prisustvo policije. I na kraju redovan odvoz smeća iz novih kontejnera za smeće postavljenih na centralnom parkingu. Pokušajmo do proljeća zajedno napraviti pomake za spas ovog prostora radi nas i naše djece.

S poštovanjem, Edin Hrnjić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno