Rekreacija

FOTO: Planinarska tura “Stazom Kikijevog osmijeha”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Već šestu godinu uzastopno realizujemo planinarsku turu u čast našeg rahmetli Aldina Hamzića Kikija, koju smo slikovito nazvali “Stazom Kikijevog osmijeha”, upravo po onome po čemu je bio najuočljiviji – osmijehu. Turu, izuzev prve dvije godine, pozicioniramo u rejon Nemile, tako da nam je krajnja tačka njegov mezar u mezaistanu džamije u Staroj Nemili. Tako je bilo i ovaj put.

Naši Amir Tufekčić i Salih Sarajlić odabrali su nam planinarsku turu koja se, koliko je nama poznato, do sada nikada nije organizovano planinarski prehodala, pa smo bili počastvovani da je upravo mi i upravo ovim povodom. Duga je 17 km.

Na početnoj tački, selu Gladovići, pojavilo se 60 učesnika, odakle smo se uputili ka Srebreniku i Dobrosavcu, gdje smo napravili pauzu za doručak sa prelijepim pogledom ka sjeveru. Potom smo, šumama Šain-klade, došli do podnožja vrha Bobovac, sa kojeg smo se spustili ispod Crnih Glava i Cvića na Nemilsko brdo. Tu smo napravili pauzu za ručak, a onda je uslijedio strmi spust do Nemilske rijeke, tačnije do Izviđačkog doma, gdje nas je dočekala Amela, te Lamija i Lejla, supruga i kćerke rahmetli Aldina, koje su nas dočekale sa čajem i Kikijevim kiflicama. Odatle smo se uputili do Kikijevog mezara, gdje smo proučili Fatihu i odali mu počast.

U okviru ture, naša Šejma Dulaš nam je održala predavanje o dijabetesu, čime smo obilježili 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.

Fotografije: Mirsad Jusić i Amir Abazović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno