Rekreacija

FOTO: Planinarska tura “Sjeverna zenička transferzala”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Kontinuitet rada sa članovima na planinskom području grada Zenice, naše udruženje nastavilo je protekle nedjelje realizacijom jedne, na prvi pogled, neobične ture.

Nazvavši je Sjeverna zenička transferzala, ideja nam je bila da, iz jednog od najudaljenijih sela na teritoriji grada Zenice, Jastrepca (Doglode), nogom dođemo u uže gradsko jezgro.

Kolona naših planinara turu je započela u 08:00 iz Jastrepca, odakle se popela na Matića ravan i izvor Korita. U nastavku ture smo, preko Pašinca i Draževca došli na najjužniji vrh planine, Lisac ili Relej, na 1305 mnv, uz izuzetno lijep pogled ka jugu i sâmoj Zenici. Silazak smo projektovali preko Prapotišća i Strnokosa, između Stranjana i Gradišća, da bismo se, potom, popeli na Zmajevac. Selo Zahalje, na ovom zeničkom brdu, bilo je i posljednje na ovoj turi prije silaska niz padine crnogoricom obraslog Zmajevca u sumrak, da bismo turu završili u Travničkoj ulici u 18:30.

Ukupna dužina ture bila je 27 kilometara, trajala je 10h30min, a savladali smo 1000 metara visinske razlike i sišli 1400 metara.
Ovo je bila još jedna u nizu inovativnih tura oko Zenice u režiji našeg udruženja, nakon što smo prije dvije sedmice realizovali noćni uspon na Smetove.

Pozitivni komentari učesnika nakon ture bili su brojni, a evo nekih:

– Ocjena 10, tura ima i kilometražu i uspone i padove sve potaman
– Poslije ove ture kao da su me sklapali iz razlicitih kinder jaja
– Nerealno zvuči da smo iz najudaljenijeg zeničkog sela došli u Zenicu planinareći. Ponosna sa sebe, ponosna na svakog učesnika ture, imamo se čime dičiti. Drago mi je da sam prvi put bila na Liscu, gore je moj otac čuvao stražu. Moji ukućani se ibrete kako smo koristili vojne i požarne pute

Tura je dobila 93% ocjenu odličan (5).

Pozivamo sve zainteresovane da prate naše profile, a mogu se i učlaniti

▪️www.instagram.com/azimuth.135
▪️Azimuth 135
▪️https://forms.gle/dHvEQ727fYG7ju7L7

#SamoPravo
#Azimuth135

#planinarenje #planina #planinar #hiking #mountaineering #mountains #mountainguide #nature #trail #bosnia #bosniaherzegovina #bosniaandherzegovina #zenica #lisac #hike #hikevibes #visitbosnia



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno