Naše

FOTO: Pješačka tura Vranduk – Višegrad kota 675 – Dobra voda – Igrišće – Medvidica – Vranduk

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Četvoročlana ekipa, u kojoj je bio i vaš fotoreporter, ove nedjelje 16. februara 2020.godine napravila je pješačku turu od drevne tvrđave u Vranduku do krajnje tačke u Medvidici na brdu Demac između Vranduka i Varošišta, te ukupno petosatnim boravkom na ovoj pješačkoj turi.

Kada smo krenuli iz Vranduka bilo je prilično hladno, -2*C sa malo magle u kotlini, a u toku dana vrijeme je postajalo ugodnije i sunčano, oko 15*C.

Išli smo novim putem za selo Višegrad, koje je, gotovo, u potpunosti napušteno. Dolazimo na kotu 675 na kojoj nas je dočekao Mustafa Fetić –Muhtar, jedan od stanovnika Višegrada, sa kojim smo malo popričali. Odmorili se kod njegovog šadrvana i onda produžili do poznate „Dobre vode“, koju je u svojoj pjesmi o Zenici opjevao i Nihad Fetić-Hakala, koji je rođen ovdje na Višegradu. Odavde imamo divan pogled na Nemilu, Topčić Polje, Starinu, Bistricu…

Naši „instrumenti“ nam pokazaše da smo postigli visinsku razliku od 594 metra.

Nakon „Dobre vode“ slijedio je povratak do Višegrada i odlazak prema Igrišću i Medvidici, koja se nalazi na nižoj koti od Višegrada na brdu Demac između Vranduka i Varošišta. Od Višegrada idemo novim putem prema Igrišću, kojeg su Vrandučani nanovo napravili i dijelom proširili sve do Igrišća.

Od Igrišća krećemo prema Medvidici i prolazimo pored večeg stada ovaca iz Orahovice, kako nam reče jedan mještanin iz Vranduka. Dolaskom na Medvidicu boravimo kod objekta planinarskog društva „Medvjedica“, odmaramo, pijemo kafu, čaj, ručamo.

Slijedio je povratak do Vranduka niz tzv. Kamenu, odakle je divan pogled na  drevni Vranduk, Novi Vranduk i Zabrce. Današnjom šetnjom prešli smo 10.470 metara, pokaza nam naš „instrument“.

Meni i mojoj supruzi su poznati ovi krajevi, a našim gostima se ova tura puno svidjela, koja nije puno zahtjevna. Oni često planinare i oduševljeni su ovom današnjom turom, pa kažu da će ovu turu preporučiti svojim prijateljima iz planinarskih društava.

Zabilježili smo i dosta fotografija, koje vam poklanjamo u foto galeriji uz ovaj prilog.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno