Naše

Foto: Pješačka tura kroz Vrandučku rijeku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Petočlana ekipa, u kojoj je bio i naš fotoreporter, ove subote, 01. februara 2020.godine  napravila je pješačku turu od mosta na putu M-17 u Vranduku do izletišta Bašća u Vrandučkoj rijeci.

Kada smo krenuli bilo je prilično hladno, -2*C, a u toku dana vrijeme je postajalo ugodnije i sunčano, 13*C. Prešli smo preko mosta na putu M-17 i ispred ulaza u tunel Vranduk II, koji se još renovira, a zatim i pored ulaza u dva željeznička tunela na pruzi Sarajevo – Doboj. Nakon toga ispod podvožnjaka na putu za selo Ljubetovo kroz Vrandučku rijeku na kojoj je još „živo“ pet vrandučkih mlinova-vodenica sa neobičnim imenima („Agini mlin“, „Dizdar“, „Dronja“, „Novak“ i „Mališkan“), te dva Ljubetovska mlina. U funkciji su, izgleda, još samo četiri mlina. Nailazimo i na predratni, napušteni bazen za kupanje, koji je lociran na oko pola km od glavne ceste kroz Tetovo do Vranduka..

Put kroz Vrandučku rijeku je asfaltiran do skretanja za Ljubetovo, a ostatak puta do izletišta Bašća, oko 1,5 km, je makadamski. Na Bašći smo proveli izvjesno vrijeme, a dio ekipe je produžio do Bistričkog područja gdje po putu ima još snijega.

Po povratku na polazno mjesto naši „instrumenti“ nam pokazaše da smo ukupno prepješačili oko 11 kilometara i na nadmorsku visinu 485 metara.

Prije dolaska na Bašću, vidjeli smo nekoliko dovršenih i nedovršenih objekata-vikendica, šadrvana, a na samoj Bašći, takođe, nekoliko vikendica i nekoliko ih je u izgradnji. Uglavnom, prelijepo mjesto za izlet, koje nije daleko od glavne ceste koja ide kroz Tetovo do Vranduka. Još samo da se asfaltira ostatak puta do Bašće i onda bi bilo puno ljepše i lakše za motorizovane izletnike i vikendaše.

Tekst i foto E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno