Rekreacija

FOTO: Pješačenje do izletišta Bašća u Vrandučkoj rijeci

Petočlana ekipa, u kojoj je bio i naš fotoreporter, u srijedu je je napravila pješačku turu od Novog Vranduka do izletišta Bašća u Vrandučkoj rijeci.

-Kada smo krenuli bilo je prilično hladno, 8*C, a u toku dana vrijeme je bilo veoma ugodno i sunčano, 25*C. Prešli smo preko mosta na putu M-17, koji se renovira i  ispred ulaza u tunel Vranduk II, koji se, takođe, renovira, a zatim i pored ulaza u dva željeznička tunela na pruzi Sarajevo – Doboj. Nakon toga ispod podvožnjaka na putu za selo Ljubetovo kroz Vrandučku rijeku na kojoj je još „živo“ pet vrandučkih mlinova-vodenica sa neobičnim imenima („Agini mlin“, „Dizdar“, „Dronja“, „Novak“ i „Mališkan“), te dva Ljubetovska mlina. U funkciji su, izgleda, još samo tri mlina. Nailazimo i na predratni, napuštani bazen za kupanje, koji je lociran na oko jedan km od glavne ceste.

Put kroz Vandučku rijeku je asfaltiran do skretanja u Ljubetovo, a ostatak puta do izletišta Bašća, oko 2,5 km, je makadamski. A na Bašći, po prelijepom vremenu proveli smo nekoliko sati u ugodnom društvu kod Sakiba i njegove hanume, Ferhada Šehića, te nekoliko članova porodice Imamović iz Vranduka.

Prije Bašće, napravljeno je nekoliko objekata-vikendica, šadrvana, a na samoj Bašći, takođe, nekoliko vikendica i nekoliko ih je u izgradnji. Uglavnom, prelijepo mjesto za izlet, koje nije daleko od glavne ceste koja ide kroz Tetovo do Vranduka. Još samo da se asfaltira ostatak puta do Bašće i onda bi bilo puno ljepše i lakše za motorizovane izletnike i vikendaše.

Tekst i foto: E.Imamović

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem