Zenica

FOTO: Otvorena džamija „Safija“ u zeničkom naselju Brist

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvorena džamija „Safija“ u zeničkom naselju Brist – U zeničkom naselju Brist svečano otvorena džamija “Safija” vakifa, braće Salke i Jesenka Džananovića iz Zenice, a povodom obilježavanja 07.maja Dana džamija i BiH.

Inače, kamen temeljac za gradnju ove džamije položen je na Dan džamija 2015.godine, čime je počelo ostvarenje sna zeničkih poduzetnika Salke i Jesenka Džananovića.
Ova današnja vjerska manifestacija počela je učenjem odlomaka iz Kur’ana, koje je proučio Ishak ef. Efendić, a pozdravnu riječ je uputio Jakub ef. Salkica, glavni imam Medžlisa IZ Zenica, koji je, pored ostalog istakao:

– Danas je mubarek dan za sve ljude koji vjeruju da su džamije mjesta sedžde, gdje čovjek čisti dušu od zagađenosti i pronalazi tišinu od užasne galame. Dozvolite mi da se u ovom mubarek danu zahvalim svima vama, što ste se odazvali na ovaj blagoslovljeni trenutak ibadeta i dove. Danas je veliki dan za Zenicu, zenički muftiluk i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Danas je veliki dan za sve nas što svjedočimo trenutku kada porodica Džananović predaje džamiju ljudima koji će se u njoj sjećati Allaha.- rekao je Salkica.
Zadovoljstvo današnjim otvorenjem još jedne džamije u zeničkom Medžlisu iskazao je i Muhamed Begagić,

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Zenica:

-Zadovoljstvo mi je što imamo još jednu džamiju, a u našem Medžlisu ćemo ove godine otvoriti još četiri džamije. Hvala vakifima Džananović i njegovoj porodici i uvjeravam vas da je ovo najveća korist od novca kojeg imate. Džamija će nas okupljati, hrabriti i podučavati o zajedništvu,- kazao je, između ostalog, Begagić.

Salko Džananović, vakif džamije, zahvalio je svima, koji su svojim prisustvom uveličali današnji događaj, kao i ljudima koji su svojim podrškom pomogli da se džamija sagradi. Posebno se zahvalio svom prijatelju Zijadu Malićbegoviću, koji je pratio gradnju ove džamije.

Prisutnim se obratio i paroh Marko Maleš ispred Odbora za Međureligijsku saradnju Zenice i izjavio da mu je drago što njegove komšije imaju još jedno mjesto za molitvu.
– Drago mi je da su moje komšije dobile novu džamiju, da mogu da klanjaju i neka je sa srećom i Bogom blagoslovljena,- poručio je Maleš.

Muftija zenički Ejub ef. Dautović se zahvalio predstavnicima katoličke, pravoslavne i jevrejske zajednice u Zenici, što su svojim prisustvom uveličali današnji događaj.

-Danas ovaj dan doživljavam kao dan rođenja, jer su braća Džananović, koji su moji prijatelji, a s kojima sam razgovarao prije 15 godina o želji da se na ovom mjestu izgradi Allahova kuća, doživjeli da ispune svoj san. Zenica je uvijek bila grad duhovnosti, čestitih i dobrih Bošnjaka, a tokom agresije pokazala je visok stepen tolerancije, suživota, poštovanja i uvažavanja. Sretni smo što u Zenici čujemo glas mujezina i zvona s pravoslavne i katoličke crkve, ali i glas iz sinagoge. Braća Džananović su shvatili da djeca i bogatstvo jesu ukras, ali su shvatili i da Allah kaže da je to iskušenje. Blago se onome ko shvati da je imetak dar Boga, kojeg treba podijeliti sa svima kojima je Allah uskratio takav dar, – kazao je, između ostalog, Dautović.

Zamjenik reisu-l-uleme Husejin-ef. Smajić je danas prisutne podsjetio na riječi Muhammeda a.s. koji je zabranio rušenje tuđih bogomolja. Istakao je kako Allahove kuće grade vjernici, koji vjeruju da će njihov imetak koji je uložen u dobro, koristiti za dobro svim ljudima, biti nagrađen deseterostruko.

– Za takve koji ruše bogomolje bez obzira kojoj vjeri pripadaju, podsjetit ću vas na riječi poslanika Muhammeda a.s. koji je kazao da muslimani ne smiju rušiti bogomolje, ubijati ili pomjerati svećenike iz njihovih samostana, uništavati usjeve i učiniti ništa nažao onima koji nisu kao oni. Allah je stvorio čovjeka i u njegovu prirodu mu dao da se natječe u životu dok je živ, ali vjernik se ne smije natjecati u činjenju lošeg jedni drugima. Vjernik mora da se natječe u činjenju dobra i pobožnosti. Mi smo se ovdje okupili da govorimo o lijepim stvarima, ali naša prošlost je ta na koje se moramo podsjetiti, pogotovo na današnji dan. Na današnji dan je porušena Ferhadija džamija. Bošnjaci, dok su živi, ne smiju zaboraviti toliko rušenja džamija i ubijenih imama, -izjavio je Smajić.

Za kraj Smajić je kazao: -Mi u Islamskoj zajednici smo odlučili da uz podršku dobrih Bošnjaka, koji su shvatili događaje iz 1992. – 1995. godine i prihvatili program rada, da svaku porušenu džamiju uspravimo i da se sa svake munare čuje ezan i poziv na molitvu i mir. Svaki nišan na našim mezarjima ćemo ispraviti. Drago mi je da su na našim skupovima predstavnici drugih religija, mi to hoćemo i znat ćemo da cijenimo. Nikada se u BiH nisu gradile sinagoge, crkve i džamije i da su svi građani učestvovali koliko mogu-.

Smajić je istakao i žal što današnjem događaju nisu prisustvovali premijer ZDK i gradonačelnik grada Zenice, koji kao predstavnici vlasti trebaju podržati islamsku zajednicu.

– Mi propagiramo mir, slogu i što bolji život. Želim da na takav način budemo uvaženi i od naših političara, zaključio je Smajić, zamjenik reisu-l-uleme.

Nakon svečanosti i obraćanja prisutnima proučen je odlomak iz Kur’ana i dova, a poslije toga džamiju je, uz učenje tekbira, otključala Safija Džananović, majka vakifa.

Uslijedilo je klanjanje podne namaza u novootvorenoj džamiji, zvanica i gostiju iz cijele BiH, a nakon toga uslijedila je podjela hrane i pića za prisutne goste.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno