Kultura

FOTO: Osjeti teatar – Završen prvi Festival kulture Busovača 2021

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon četiri noći, pet omladinskih predstava, programa za djecu i roditelje i dva mini koncerta,  sinoć je hit komedijom Studio Teatra  „Državni lopov“ završen prvi Festival kulture, Busovača 2021.

Festival kulture se održao u okviru projekta Osjeti teatar koji realizuje Studio Teatar sa svojim partnerima AmfiTeatrom Busovača, Osnovnom školom Kaćuni, centrima za kulturu Travnik, Donji Vakuf i Vareš. U okviru istog projekta zaposlenici Osnovne škole Kaćuni, na čelu sa direktorom Đenanom Hodžićem, izgradili su amfiteatar na otvorenom u Busovači gdje su se i odvijale sve festivalske aktivnosti.

Tokom festivalskih dana Busovača je bila mjesto gdje je boravilo preko 60 mladih ljudi iz navedenih zajednica, koji su, osim igranja svojih predstava, prolazili različite radionice iz oblasti teatarske i scenske umjetnosti, ali i učestvovali u svim festivalskim aktivnostima. Iako se projekat realizuje posljednjih četiri mjeseca, a u okviru istog su producirane četiri predstave i izgrađen amfiteatar na otvorenom, Festival kulture je bila prilika da građani Busovače uživaju u svim ovim sadržajima, a ispunjen amfiteatar do posljednjeg mjesta je najbolji pokazatelj da je ovo sadržaj koji publika voli i osjeća.

U samu organizaciju Festivala se uključila i Općina Busovača na čelu sa načelnikom općine Asimom Mekićem, koji su svojim doprinosom u  organizaciji Festivala i izgradnji amfiteatra iskazali želju u htijenje da Busovača, iako mala općina, na trenutak može biti kulturni centar BiH.  Direktor AmfiTeatra, Udruženja za promociju kulture Busovača, Mirza Begović, istakao je da će AmfiTeatar organizovati i producirati i druge kulturno-umjetničke sadržaje, ali i da će već sada početi razmišljati o Festivalu kulture 2022., jer je samo to način da svi zajedno doživimo bolje i ljepše sutra o kojem toliko govorimo.

Projekat Osjeti Teatar se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno